Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Müsli či granola je zapečená sypká směs složená z ovesných vloček, doplněná sušeným ovocem nebo také semínky či ořechy. Příchutí müsli je nespočet a dobrota báječně chutná především k snídani, kdy nám dodá potřebnou energii.

Na přípravu müsli volíme především obilniny a to zejména ovesné či špaldové vločky. Dále je doplňujeme různým sušeným ovocem, kakaem, nasekanými oříšky či strouhaným kokosem a také semínky - nejčastěji chia a také semínka lněná, slunečnicová či sezamová.

Jak si připravit müsli

Na tento recept si připravíme: 500 g ovesných vloček, 120 g vlašských ořechů, 60 g plátkových mandlí, 60 g semínek (mix slunečnicová, chia, lněná), hrst sušeného ovoce (švestky, meruňky, brusinky, rozinky), 2 větší lžíce kokosového oleje, 2 větší lžíce medu či jiného sladidla a 2 lžíce kakaa.

  1. V míse si smícháme všechny suché ingredience. Ořechy i sušené ovoce si můžeme nakrájet či nadrtit v sekáčku nebo také nechat v celku. Přidat lze také lyofilizované ovoce (neboli ovoce sušené mrazem).
  2. Předehřejeme si troubu na 160 °C. Připravíme si do misky kokosový olej a med (či jiné sladidlo), který mírně zahřejeme a poté jej přimícháme do vloček s ovocem.
  3. Větší plech si vyložíme pečicím papírem a müsli na něj rozprostřeme.
  4. Plech vložíme do rozehřáté trouby a pečeme přibližně 15 minut. Po chvilkách müsli promícháme, aby se nepřipálilo.
  5. Po vytažení necháme vychladnout a poté přesypeme do skleněné uzavíratelné nádoby.

Ovesné vločky mají všestranné využití, jednou z nich jsou také báječné a voňavé sušenky, které se hodí ke zdravé snídani nebo jako chutná svačinka. Dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky