Vaječný likér, symbol adventu: Připijme si právě tímto tradičním likérem
Receptů na vaječný likér je opravdu mnoho. Každá rodina má ten svůj, který považuje za dokonalý. Někdo preferuje levnější variantu, jiný si dopřeje luxus v podobě kvalitního rumu. Nechte se inspirovat a zkuste si i vy najít "ten svůj" recept.
Vaječný likér se skládá z několika málo ingrediencí a vyrobit si ho není nic složitého. K výrobě můžeme použít obyčejné suroviny, ale pokud chceme mít náš likér nadprůměrný, použijeme nákladnější suroviny, jako je kvalitnější rum nebo vanilkový lusk.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak si připravit vaječný likér
Na litr likéru budete potřebovat 250 ml smetany, 250 ml rumu, 6 žloutků, 100 ml neslazeného plnotučného kondenzovaného mléka, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a vanilkové aroma.
- Smetanu, kondenzované mléko, polovinu moučkového cukru a vanilkový cukr pozvolna přivedeme k varu a ihned odstavíme.
- Ze žloutků a zbylého cukru vyšleháme světlou hustou pěnu.
- Do pěny pozvolna a za stálého míchání metličkou přiléváme horkou směs.
- Vše přelijeme zpět do hrnce a zahřejeme na teplotu okolo 75 °C. Za stálého míchání necháme zhoustnout.
- Po zhoustnutí odstavíme z plotny a vmícháme rum.
- Při plnění do lahví naléváme přes sítko, abychom zachytili případné hrudky.
- Skladujeme v lednici, kde vydrží zhruba měsíc.
Jestli jsme vás inspirovali a rozhodli jste se pustit do přípravy domácího vaječného likéru, podívejte se na naše video, kde je hned několik variací na vaječný likér.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře