Jak připravit skvělou domácí granolu z ovesných vloček? Je plná ořechů, semínek, sušeného ovoce a třeba i čokolády
Domácí granola může být výborným základem našich snídaní, stačí k ní přidat trochu bílého jogurtu a můžeme si pochutnávat. Jedná se vlastně o zapečené müsli, krásně křupavé a voňavé. Příprava je snadná a výsledná chuť závisí zcela na nás.
Velký podíl granoly tvoří obvykle ovesné vločky, doplněné pořádnou dávkou semen, různých ořechů a sušeného ovoce - ať už vlastní výroby nebo kupovaného. Zajímavou chuť získá granola díky přidaným kouskům čokolády, použít můžeme také voňavé koření - vhodná je např. skořice či perníkové koření.
Jak připravit domácí granolu
Postup zvládneme velmi snadno.
- Do mísy nasypeme ovesné vločky, přidáme suroviny podle vybraného receptu - ořechy (např. vlašské, lískové, strouhaný kokos) a semena (např. slunečnicová, dýňová, sezamová).
- Přidáme olej (nebo jiný tuk), sladidlo (med, javorový sirup), aroma.
- Vše dobře rukama promícháme a promačkáme, pak rozložíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme cca půl hodiny při teplotě 150–170 °C za občasného promíchání.
- Až ke konci pečení přimícháme nakrájené sušené ovoce a společně vložíme do trouby už jen na několik minut.
Oblíbený recept na křupavou granolu
Složení křupavé granoly si upravíme podle svých možností.
- Na základní dávku potřebujeme 3,5 hrnku ovesných vloček, 0,5 hrnku kokosu, 3 lžíce kokosového krému, 2 lžíce hnědého třtinového cukru, 2 lžíce javorového sirupu, 3 lžičky sezamových semínek, 1 lžičku skořice, 2 hrsti sekaných mandlí, 1 hrst rozinek, 1 hrst sušených fíků, 1 hrst sušených meruněk, 1 hrst sušených švestek, větší špetku soli.
- V misce smícháme ovesné vločky se sezamovými semínky a skořici.
- V druhé misce smícháme kokosový krém (koupíme hotový), cukr, javorový sirup a sůl.
- Obě směsi spojíme, rukama promneme a rozložíme na plech s pečicím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C, pečeme asi 15 minut, během pečení několikrát promícháme.
- Poté přidáme posekané mandle a kokos, pak pečeme cca 15–20 minut dokřupava.
- Dále přimícháme nasekané sušené ovoce. Již nepečeme, ale během chladnutí několikrát promícháme.
- Skladujeme v uzavřené sklenici, do které granolu uložíme až po úplném vychladnutí.
- Granolu konzumujeme buď jen tak, nebo s jogurtem, či ji používáme na ozdobu moučníků.
Granola vůbec nemusí být přeslazená, a když si ji připravíme sami, bude v ní pouze to, co si v ní opravdu přejeme mít - tedy samé dobré ingredience.
Komentáře