Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Do pečeného čaje zužitkujeme různé druhy ovoce, přidáme cukr a voňavé koření. V zimě nás příjemně zahřeje
Zdroj: Top recepty

Pečený čaj si získal velkou oblibu a není divu. Směs nejrůznějších druhů barevného ovoce oceníme během chladných dnů, když z ní připravíme lahodný čaj krásné barvy. Pečený čaj zavařujeme do skleniček, které můžeme darovat jako milou pozornost.

Kombinace ovoce záleží na naší fantazii a možnostech. Vzhledem k tomu, že některé druhy ovoce dozrávají v průběhu sezony postupně, můžeme si je mrazit a do výroby čaje se pustit, až když máme vše připravené.

Jak připravit ovocný pečený čaj

Pečený čaj připravujeme v troubě. Poté ho zavaříme ve skleničkách a uložíme na zimu. Odebíráme podle potřeby a chuti.

  • Ovocný čaj připravujeme buď z jednoho, dvou nebo více druhů ovoce.
  • Velmi chutné je, když jednu polovinu ovocného podílu tvoří kyselejší druhy ovoce - např. rybíz (červený, černý a bílý), josta nebo aronie.
  • Druhou část ovocného podílu tvoří jiné sladší druhy ovoce - vhodné jsou např. švestky, hrušky, jablka, ostružiny, maliny, angrešty, třešně, borůvky, meruňky, broskve, jahody, brusinky. 
  • Ovoce, které má pecky, vypeckujeme. Větší kusy ovoce nakrájíme na menší kousky (zvolená velikost záleží na nás, malé kostičky jsou velmi úhledné).
  • Vhodný je i citron (rozkrájený, bez slupek).
  • Ovoce dáme na plech (pekáč). 
  • Základní dávku tvoří 2 kg ovoce, ke kterému přidáme 1 kg cukru. Cukru lze dát i méně. Pro vůni lze přisypat vanilkový cukr.
  • Přidat můžeme oblíbené koření - skořici, hřebíček, badyán
  • Kdo má rád, přimíchá i nakrájený zázvor.
  • Během pečení ovoce občas promícháme, pečeme v troubě do zhoustnutí.
  • Při nejvyšší teplotě pečeme asi půl hodiny, při nižší teplotě déle.
  • Ke konci pečení se obvykle přidává rum, poté se směs zamíchá a můžeme začit plnit sklenice.
  • Plníme do vymytých a vypařených sklenic pomocí nálevky.
  • Sklenice dobře uzavřeme.
  • Sterilujeme 20 minut - postup zavařování je podrobně popsán v našem dalším článku.
Pečený čaj je lahůdka, která nedá mnoho práce, ale její chuť si zamilujeme. Při jeho popíjení si budeme připadat jako v oblíbené restauraci.

 

Komentáře

Další tipy a triky