Do pečeného čaje zužitkujeme různé druhy ovoce, přidáme cukr a voňavé koření. V zimě nás příjemně zahřeje
Pečený čaj si získal velkou oblibu a není divu. Směs nejrůznějších druhů barevného ovoce oceníme během chladných dnů, když z ní připravíme lahodný čaj krásné barvy. Pečený čaj zavařujeme do skleniček, které můžeme darovat jako milou pozornost.
Kombinace ovoce záleží na naší fantazii a možnostech. Vzhledem k tomu, že některé druhy ovoce dozrávají v průběhu sezony postupně, můžeme si je mrazit a do výroby čaje se pustit, až když máme vše připravené.
Jak připravit ovocný pečený čaj
Pečený čaj připravujeme v troubě. Poté ho zavaříme ve skleničkách a uložíme na zimu. Odebíráme podle potřeby a chuti.
- Ovocný čaj připravujeme buď z jednoho, dvou nebo více druhů ovoce.
- Velmi chutné je, když jednu polovinu ovocného podílu tvoří kyselejší druhy ovoce - např. rybíz (červený, černý a bílý), josta nebo aronie.
- Druhou část ovocného podílu tvoří jiné sladší druhy ovoce - vhodné jsou např. švestky, hrušky, jablka, ostružiny, maliny, angrešty, třešně, borůvky, meruňky, broskve, jahody, brusinky.
- Ovoce, které má pecky, vypeckujeme. Větší kusy ovoce nakrájíme na menší kousky (zvolená velikost záleží na nás, malé kostičky jsou velmi úhledné).
- Vhodný je i citron (rozkrájený, bez slupek).
- Ovoce dáme na plech (pekáč).
- Základní dávku tvoří 2 kg ovoce, ke kterému přidáme 1 kg cukru. Cukru lze dát i méně. Pro vůni lze přisypat vanilkový cukr.
- Přidat můžeme oblíbené koření - skořici, hřebíček, badyán.
- Kdo má rád, přimíchá i nakrájený zázvor.
- Během pečení ovoce občas promícháme, pečeme v troubě do zhoustnutí.
- Při nejvyšší teplotě pečeme asi půl hodiny, při nižší teplotě déle.
- Ke konci pečení se obvykle přidává rum, poté se směs zamíchá a můžeme začit plnit sklenice.
- Plníme do vymytých a vypařených sklenic pomocí nálevky.
- Sklenice dobře uzavřeme.
- Sterilujeme 20 minut - postup zavařování je podrobně popsán v našem dalším článku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Pečený česnek: Skvělá delikatesa je výtečná k bagetám, do pomazánek i polévek
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Jak snadno odpeckovat třešně. Jednoduchá metoda nám ušetří čas. Názorné video poradí, jak na to
Komentáře