Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak si usnadnit vaření? Práce v kuchyni začínají plánováním a končí úklidem
Zdroj: Freepik

Vaření, pečení a práce v kuchyni vyžadují čas. Pro začátečníka je vaření trochu obtížnější, protože si ještě neumí jednotlivé úkony rozvrhnout, ale někdy se ani praxí nenaučíme pracovat hospodárně a plánovaně.

K vaření musíme přistupovat s rozmyslem. Pokud si práce v kuchyni předem naplánujeme, ušetříme spoustu času. Nebudou nám chybět suroviny ani pracovní pomůcky a kuchyně nebude vypadat jako po výbuchu. Poradíme vám, jak na to.

Jak si usnadnit práci v kuchyni

Nevyhýbejme se pořízení pomocníků, které budeme opravdu používat:

  • Kuchyňské pomocníky musíme mít tam, kde je budeme potřebovat. Pokud budeme pokaždé vytahovat robota, horkovzdušnou fritézu nebo elektrický šlehač ze spodních skříněk, budeme se jejich použití vyhýbat.
  • Kuchyňské náčiní (vařečky, stěrky, metly) umístíme na dosah - do zásuvky pod pracovní desku nebo na lištu s háčky nad linku. Velmi brzy zjistíme, po kterých sáhneme pokaždé jako první.
  • Blízko sporáku umístíme poličku s kořenkami - teprve při práci zjistíme, jak často je používáme. To samé platí o soli, cukru, oleji. Není nic horšího, než běžet pokaždé do spíže, když potřebujeme dolít olej pod smažící se řízky.
  • Nikomu nebudeme pro smích, použijeme-li zástěru, díky které nebudou na našem oblečení vidět tečky prskajícího oleje. U pracovní plochy bychom měli mít nejen utěrku na nádobí, ale i malý ručník na utření rukou po častém mytí.
  • Blízko linky umístíme zásobník s papírovými utěrkami a do zásuvky alobal, pečicí papír a potravinářskou fólii. Nepostradatelná jsou dřevěná prkénka, sada ostrých nožů a míchací dlouhá lžíce.

Jak si usnadnit běžné vaření

Je velmi důležité udržovat v kuchyni pořádek a systém práce:

  • Pečlivě si naplánujeme, co budeme vařit nebo péct a uděláme si nákupní seznam tak, aby nám později něco nechybělo. Některé potraviny je vhodné mít doma jako základ všeho vaření - cibuli, česnek, brambory, vejce, mouku, sůl a koření.
  • Čas ušetříme nejen zavařenými potravinami, ale při nedostatku času také pokrmy, které si připravíme den předem - brambory vařené ve slupce, pomazánky, dipy, maso v marinádě, guláš, nepečené dorty a mnoho jiných.
  • Večer připravíme na stůl suroviny, které musí rozmrznout nebo mít pokojovou teplotu. Velké kusy masa (krůta, husa, králík) je vhodnější vyndat z mrazáku už ráno den předem a nechat je rozmrazit v lednici.
  • Pokud čekáme větší návštěvu a dopolední shon, připravíme si už večer potřebné nádobí a plechy, kuchyňskou váhu, robota nebo multifunkční hrnec. Jsou to minuty, které nám na druhý den ušetří spoustu času a práce.
  • Celou dobu vaření musíme udržovat v kuchyni pořádek - vyhazujeme odpadky, stíráme pracovní desku a uklízíme nádobí do myčky nebo ho odmýváme. Na lince necháme jen takové přísady, o kterých víme, že je ještě použijeme.

Učený z nebe nespadl - to platí i o kuchařích. Vaření je umění, kterému se lidé učí mnohdy už od dětství. Ti, kteří začali vařit až v dospělosti, si zase rychle osvojí pravidla, která se musí dodržovat.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli