Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak silný by měl být plátek masa na řízek? Tenký řízek bude křupavější, ale riskujete jeho vysušení. Naopak tlustý plátek udrží šťavnatost, ale může být náročnější na správné propečení. Podívejte se na naše tipy, jak určit ideální tloušťku řízku.

Správná příprava řízků začíná už u jejich porcování. Pokud má plátek masa správnou tloušťku, výsledek bude šťavnatý. Ale jak určit, co je „tak akorát“? Rozhodující je druh masa, způsob přípravy i vaše chuťové preference. V tomto článku vám poradíme, jaký plátek řízku zvolit, abyste dosáhli dokonalé harmonie.

Jak silný má být plátek masa na řízek

Obecně platí, že plátek masa by měl mít tloušťku kolem 1–2 cm před naklepáním. Po naklepání se jeho tloušťka zmenší, s čímž je třeba počítat. Při této tloušťce si řízek zachová šťavnatost, snadno se propeče a přitom si udrží rovnoměrnou strukturu. Pokud pracujete s drůbežím masem, můžete zvolit i o něco tenčí plátek. Naopak u vepřového masa je lepší volit silnější řezy.

  • Záleží také na způsobu naklepání masa. Na vepřové maso budete potřebovat paličku, kterou ho rozklepete víc. Oproti tomu jemné kuřecí maso stačí poklepat hranou ruky, a tak není třeba mít plátek tak silný.
  • Tenký plátek bude velmi rychle hotový a maso se začne vysoušet, proto řízek smažte pomaleji a bedlivě ho hlídejte.
  • Silnější plátek masa zaručí šťavnatější řízek, i ten však smažte pomaleji, aby se maso dostatečně propeklo i zevnitř.
  • Řízek vždy pokládejte do dobře rozpáleného oleje, který zaručí křupavější trojobal.

Tloušťka plátku masa na řízek je klíčovým faktorem úspěchu. Nezapomeňte také, že příliš tenký plátek může být suchý, zatímco ty silnější je třeba smažit déle, aby byly dostatečně propečené. Experimentujte a přizpůsobte tloušťku masa svým preferencím.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky