Jak skladovat brambory. Důležitý je už výběr správné odrůdy
Skladujte správné odrůdy brambor
Příprava na dlouhodobé uchování začíná ještě dříve, než brambory uložíte do skladovacích prostor. Ke skladování vybírejte jen odrůdy, které jsou k tomu určené - tedy ty s delší vegetační dobou. Velmi rané odrůdy jsou určeny k okamžité spotřebě nebo krátkodobému skladování maximálně několik měsíců.
-
Brambory velmi rané a rané se nehodí k dlouhodobému uložení. Obsahují méně škrobu a rychle ztrácejí vodu, poměrně brzo se kazí. Na talíři je tato zelenina vyhledávanou pochoutkou. Ať vařená a podávaná v té nejjednoušší úpravě, s rozhudou nebo pečená či zapečená se sýrem a další zeleninou - pokaždé výborná!
-
Odrůdy polorané a polopozdní lze skladovat déle, dobře se z nich dělají např. saláty nebo hranolky smažené, pečené v troubě i různě ochucené.
-
Pozdní odrůdy se hodí se na knedlíky plněné či přílohové nebo na kaše a také přes zimu vydrží nejdéle v pěkném stavu.
Jak skladovat brambory?
-
Neskladujte hlízy, které jste sklízeli v deštivém období. Je potřeba mít brambory suché, aby nezačaly brzo hnít.
-
Brambory k uložení nesmí být poničené, naseknuté ani mokré.
-
Nechte brambory 14 dní odpočinout ve větrané místnosti o teplotě asi 15-17 °C. Brambory ztratí trochu vlhkosti, jejich slupka se zpevní a lépe pak hlízy ochrání před různými skladovými chorobami.
Aby brambory vydržely delší uložení (uskladnění), potřebují prostory:
-
čisté - před uložením brambor je třeba prostor (sklep) uklidit a v případě potřeby vydezinfikovat (např. vybílením vápnem s přídavkem modré skalice)
-
tmavé - na světle hlízy brambor zelenají, zvyšuje se v nich množství solaninu, který je ve větším množství pro člověka škodlivý.
-
chladné - v teple začnou hlízy brzo klíčit a měknout, scvrkávat se
-
bez mrazu - namrzlé hlízy brambor jsou nepříjemně nasládlé. Pokud už se stane a brambory namrznou, pomůže přenést je do teplejší místnosti a nechat pár dnů (5-7) stát. Brambory se "vydýchají" a velká část jejich nasládlosti se ztratí.
-
větrané - vlhkost, která se z brambor vypařuje, by se v nevětraném prostoru usazuvala na zdech, které by mohly plesnivět
Když nemáte doma sklep, raději zvolte variantu průběžného nakupování brambor. Většímu množství téhle hlízy byste totiž těžko zajistili ideální skladovací podmínky a brambory by se více kazily.
V čem brambory uskladnit?
Vhodné:
-
jutové pytle, uložit do tmavého a větraného sklepa
-
dřevěné nebo plastové bedýnky, přepravky - brambory v nich uložené mají přístup vzduchu, nezapařují se, nevlhnou.
Nevhodné:
-
plastové pytle - brání přístupu vzduchu k bramborám
-
lednice - malý, vlhký prostor. Nemáte-li sklep, nejlepší je brambory uložit v izolované bedně (jako izolant použijte polystyren), ve které dokážete udržet teplotu kolem 4-6 °C. Takovou bedýnku s bramborami umístěte na balkon.
Jak brambory v zimě vařit?
Brambory jsou jedním ze zdrojů vitamínu C, což se dá hlavně v zimě dobře využít proti věčným útokům bacilů. Abyste ale cenné vitamíny neztratili, vařte hlízy ve slupce.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Historie zemědělství: Lidé v pravěku vědomě pěstovali nejprve ječmen a rýži. Když vyhubili mamuty, začali chovat hospodářská zvířata
Malý bramborový zázrak: Nejlepší vánoční salát uděláte z keřkovských rohlíčků
Komentáře