Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak skladovat brambory, aby vydržely co nejdéle a v dobré kvalitě
Zdroj: Pixabay, Couleur

Brambory jsou důležitou plodinou, která v Evropě zdomácněla až v druhé polovině 18. století. Jejich pěstování je poměrně snadné a když je na ně dobrý rok, tak se zadaří. Po tepelné úpravě jsou výbornou přílohou i hlavním jídlem. Poradíme, jak brambory skladovat.

Brambory bývaly stěžejním základem jídelníčku za mládí našich babiček, i dnes jsou pro nás brambory důležité. Pokud máme možnost, tak si jich na zahradě každý rok alespoň trochu vysázíme - ty vlastní jsou totiž nejlepší, zvlášť když pěstujeme oblíbenou a chutnou odrůdu. Po sklizni ale vyvstane otázka, jak brambory skladovat.

Jak skladovat brambory

Správné uskladnění je pro kvalitu brambor podstatné. Pro nezkušené máme několik tipů.

  • Po sklizni nejprve brambory potřebují oschnout, Zvlášť brambory sklizené při vlhkém počasí jsou choulostivé a pokud je nenecháme oschnout, budou náchylné k plesnivění.
  • Sklizené brambory co nejdříve přebereme. Všechny poškozené brzy spotřebujeme (např. nakopnuté od motyky), aby se nezačaly kazit.
  • Oschlé brambory uložíme do dřevěných beden, nejlépe do laťkových, které jsou vzdušné.
  • Bedny přikryjeme pytli (od brambor) nebo jiným prodyšným materiálem, pod kterým budou "dýchat". Brambory potřebují tmu, jinak začnou zelenat a později také klíčit, přitom v nich stoupá obsah jedovatého solaninu
  • Pro skladování brambor je vhodná suchá a vzdušná místnost s přiměřenou teplotou. Nejčastěji volíme dobrý sklep, ale může to být i např. komora. 
  • Ideální teplota pro skladování brambor je 2–6 °C. Při nižších teplotách brambory sládnou a když se teplota dostane k -1 °C a níže, tak namrzají. Naopak při teplotě nad 8 °C začínají brambory rychle klíčit, vadnout a scvrkávat se.                  

Péče o koupené brambory

Způsob skladování řešíme nejen u vlastních brambor, ale také u kupovaných. Vyplatí se před nákupem většího množství trochu brambor vyzkoušet, abychom pak nebyli zklamaní, ať už co se týče kvality nebo chuti konkrétní odrůdy. Nákup brambor má smysl pouze pokud máme vhodné skladovací prostory.

A ještě jeden bramborový recept na závěr - bramboráky z trouby můžete vyzkoušet podle názorného videa.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky