Jak skladovat brambory? Co je nejdůležitější, aby si zachovaly svěžest a kvalitu
Pěstování brambor je snadné a mnoho zahrádkářů jim věnuje alespoň menší záhon. Výhodou je, že se bramborám daří i v chladnějších oblastech a když jim dopřejeme vhodné podmínky, i z malého kousku vypěstujeme pěknou úrodu. Poradíme, jak brambory skladovat, aby si zachovaly co nejvyšší kvalitu.
Naše babičky připravovaly brambory k jídlu velmi často a není divu, obvykle totiž měly dostatečné zásoby hned po ruce. Uskladnění brambor není složité, v krátkém článku vás seznámíme s tím, co brambory potřebují, aby si zachovaly přiměřenou svěžest a jejich povrch se nebarvil do zelena. Poradíme, jak tuto cennou, ale zároveň levnou surovinu skladovat jednoduše, snadno a účelně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Brambory pro rychlou spotřebu
Pokud brambory nakupujete jen pro brzkou spotřebu, tak jim chyby při skladování nestihnou ublížit, přesto je uchovávejte na chladném a vzdušném místě. Vždy je vysypte z mikrotenových sáčků, můžete je dát např. do papírové krabice, a nezapomeňte je prodyšně, ale neprůhledně přikrýt. Podívejte se také, jak úspěšně skladovat brambory v paneláku.
Jak skladovat brambory
Brambory z vlastní zahrady je potřeba pečlivě uložit tak, aby zůstaly dlouho pěkné.
- Po sklizni je nechte oschnout. Zvlášť brambory sklizené při vlhkém počasí jsou choulostivé a bez oschnutí by byly náchylné k plesnivění.
- Brambory co nejdříve po sklizni přeberte. Některé mohou být nakopnuté motykou a jinak mechanicky poškozené, takové spotřebujte co nejdříve, aby se nezačaly kazit.
- Oschlé brambory dejte do vzdušných bedýnek, můžete použít dřevěné nebo také plastové, které jsou dnes běžnější a trvanlivější. Další možností jsou vzdušné rašlové pytle, ve kterých se brambory často prodávají.
- Bedny je nutné přikrýt. Jednoduchou a často používanou přikrývkou jsou pytle od brambor. Přikrývka musí být vzdušná, aby pod ní brambory dýchaly, ale zároveň nesmí propouštět světlo, aby brambory nezačaly zelenat a později také klíčit, přitom by v nich stoupal obsah jedovatého solaninu. Podívejte se, proč nejíst klíčící brambory.
- A kde brambory skladovat? Pokud máte k dispozici vzdušnou místnost s přiměřenou teplotou a vlhkostí, máte vyhráno. Může to být komora, sklep i jiný prostor.
- Jaká teplota je pro skladování brambor vhodná? Ideální teplota je 2–8 °C. Při nižších teplotách brambory sládnou. Když se teplota dostane k -1 °C a níž, tak namrzají. Při dlouhodobém skladování není vhodná ani vyšší teplota, při teplotě nad 8 °C začínají brambory dříve klíčit, vadnout a scvrkávat se.
- Během skladování brambory průběžně kontrolujte a kazící se kusy co nejdříve zlikvidujte.
Jak se starat o koupené brambory
Větší množství brambor, které nakoupíte v pytlích od pěstitelů pro delší časové období, budou vyžadovat dobrou péči, abyste z nich mohli odebírat po celou zimu. Nákup má smysl pouze v případě, že máte brambory kam uložit. Včas nakoupené brambory vyjdou levněji než při nákupech podle potřeby, navíc si lépe pohlídáte kvalitu.
- Před větším nákupem doporučujeme trochu brambor vyzkoušet. Předejdete tím zklamání z nekvalitních brambor. Stačí oloupat hromádku brambor a hned vidíte, jaké jsou pod slupkou. Co se týče chuti, tak to už je musíte uvařit a ochutnat. Ideální je mít vytipované některé odrůdy, přičemž každý dá přednost trochu jiné chuti. Někdo nedá dopustit na červené odrůdy, jiný se červeným bramborám vyhýbá.
- Koupené brambory by měly být od pěstitele oschlé a přebrané, přesto se může stát, že se některá začne kazit, proto je musíte průběžně kontrolovat.
- Dobře se brambory skladují v plastových bedničkách v přiměřené vrstvě, aby se daly snadno prohlížet a kontrolovat. Uchovávejte je ve vzdušné, přiměřeně vlhké a chladné místnosti. Přikryjte je, aby se k nim nedostalo světlo. Odebírejte podle potřeby.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Brambory pro nás představují oblíbenou přílohu i základ mnoha dalších skvělých pochoutek. Dají se použít naslano i nasladko, přidávat do těst a salátů, smažit, vařit, zapékat. Připravujeme z nich kaše a vaříme knedlíky, jejich využití znamená dlouhou řadu možností.
Podle následujícího videoreceptu si můžete usmažit a vychutnat výtečné bramboráky.
Komentáře