Jak skladovat cibuli, koupenou i z vlastní zahrady. Podle našeho návodu vám vydrží dlouho
Se zalíbením se díváte na větší hromádku cibule, kterou jste vypěstovali na zahradě nebo výhodně koupili...a přemýšlíte, jak ji uložit, aby ani jedna jediná nepřišla nazmar? Poradíme, jak na to, jak dobře uložit cibuli.
Cibule z vlastní zahrádky
Cesta ke správnému uložení cibule a zužitkování vlastní práce na zahrádce vede hned od začátku:
-
Cibuli je třeba sklidit v pravý čas. Většina rostlin (nebo i všechny) na záhonu je polehlých, se zažloutlou a usychající natí. Cibule vytažená ze země má zlatohnědou slupku.
-
Cibuli vytahejte ze země, hlínu neoklepávejte (předejdete poškození cibule) a i s natí ji nechte důkladně uschnout - na záhoně nebo pod střechou, pokud je deštivo.
-
Usušenou cibuli (po 3-4 týdnech) dočistěte. Odloupnete z ní zbytky hlíny, zkrátíte její kořínky i nať - délku podle toho, jestli budete suchou cibuli vázat do dekorativních copů, nebo jen svazků (kytic) po 10-15 kusech, které pak zavěsíte pod střechou, v dobře větrané chladné místnosti, příp. cibuli jen uložíte volně do přepravek (tady není potřeba nať nechávat). Cibule bez natě můžete také nasypat do síťky a zavěsit do chladného prostoru. Nízké teploty snáší uskladněná cibule mnohem lépe než ty vysoké, nesmí ale omrznout.
-
Jakkoliv poškozené cibule z uskladňování vyřaďte a rychle je spotřebujte. Nejsou k delšímu uložení vhodné, rychle se kazí. Uložte jen ty pevné a tvrdé.
Koupená cibule
Koupili jste v obchodě nebo na trhu nádhernou cibuli a máte obavy z toho, aby se nezačala brzy kazit?
-
Prohlédněte každý kus a všechny poškozené vyřaďte. Cibule má být pěkně pevná a tvrdá, mít pevnou a uzavřenou slupku bez jakýchkoliv trhlin, které by zasahovaly až do její jedlé části. Vyřazené cibule v kuchyni brzo spotřebujete.
-
Vyberte suché, tmavé, dobře větrané a hlavně chladné místo k uskladnění.
-
Na takovém místě můžete koupenou a přebranou cibuli zavěsit v síťkách, ve kterých se často prodává.
-
Nebo cibuli rozložte v dřevěných či plastových bedýnkách - je důležité, aby byly vzdušné.
-
Uskladněná cibule potřebuje pravidelnou kontrolu a přebírku kusů, které by se mohly začít kazit.
Rady navíc
Cibuli jste dobře uložili, ale přesto se dříve začíná kazit?
Oloupejte ji všechnu, nakrájejte a osmažte na sádle. Vychladnutou směs pak v kelímcích nebo krabičkách uložte do lednice nebo mrazničky a použijte do jakéhokoliv základu jídla, kam taková cibulka na sádle patří.
Potřebujete oloupat hromadu cibule?
Namočte ji na půl hodiny do vlažné vody. Slupky zvláční a půjdou lépe loupat. Ne v šupinkách, ale v celých kusech jako by byly tenounkou kůžičkou.
Potřebujete nakrájet hromadu cibule?
...třeba na oblíbený guláš...
Oloupanou cibuli překrojte na půky nebo čtvrtky, pokud je veliká a po několka kusech ji posekejte v sekáčku potravin (chopperu). Stačí několikrát krátce pustit a cibule bude nakrájená - nasekaná. A bez jakýchkoliv slziček.
Uskladněná cibule začala rašit?
Než ji všechnu spotřebujete, odeberte 3-4 nejhezčí kousky a zasaďte je do květináče nebo posaďte do misky nebo na porcelánový hrneček tak, aby byla cibule v suchu a pouze její kořínky měly přístup k vodě. Cibule nabere sílu, její listy porostou před očima a vy si jejich nadrobno nakrájenými kousky můžete kdykoliv dochutit třeba talíř polévky masový i odlehčený oběd nebo krajíc chleba s máslem či sádlem.
Komentáře