Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak skladovat cibuli a česnek. Každý druh zeleniny potřebuje vhodné podmínky
Zdroj: Pixabay, Robert Owen-Wahl

Cibule a česnek představují cenné suroviny do kuchyně. Můžete si je v průběhu celého roku kupovat, ale není nad to mít kvalitní výpěstky z vlastní zahrady. Ať už potřebujete uložit vypěstovanou nebo výhodně nakoupenou zeleninu, poradíme vám, jak postupovat.

K uskladnění se hodí pouze dobře vysušené a kvalitní kusy. Vše, co je napadené plísněmi, je potřeba co nedříve nemilosrdně zlikvidovat. Choroby se mezi uskladněnou zeleninou snadno šíří, proto jsou časté kontroly na místě.

Každý druh zeleniny vyžaduje při skladování konkrétní podmínky. To samé platí pro cibuli a česnek.

  • Skladujeme je v suché a vzdušné místnosti, vlhkost je nežádoucí a škodlivá.
  • Vhodná teplota je těsně nad nulou, tedy přibližně 1–2 °C. Při vyšších teplotách se zkracuje trvanlivost. Když si cibuli a česnek přeneseme do pokojové teploty, začnou vyrůstat zelené natě - ty sice použijeme, ale spodky již ztrácí na kvalitě.
  • Na skladování jsou vhodné bedničky nebo otevřené papírové krabice. Cibule i česnek musí "dýchat"
  • Jinou možností je zavěšení ve vzdušných místnostech, a to buď v copáncích, které splétáme z natí nebo např. ve starých silonkách, přičemž za každou cibulí nebo česnekem uděláme uzlík a při odebírání vždy další kousek jednoduše odstřihneme. 

Cena prodávané cibule se v poslední době výrazně zvýšila a pokud máme k jejímu pěstování a skladování vhodné podmínky, můžeme se na ni při další sezóně zaměřit. Cibule z vlastní zahrady totiž chutná velmi dobře a při správné péči má dlouhou skladovatelnost. Pěstování česneku je náročnější, vysadit ho musíme co nejpozději na podzim.

Další tipy a triky