Jak skladovat cibuli a česnek. Každý druh zeleniny potřebuje vhodné podmínky
Cibule a česnek představují cenné suroviny do kuchyně. Můžete si je v průběhu celého roku kupovat, ale není nad to mít kvalitní výpěstky z vlastní zahrady. Ať už potřebujete uložit vypěstovanou nebo výhodně nakoupenou zeleninu, poradíme vám, jak postupovat.
K uskladnění se hodí pouze dobře vysušené a kvalitní kusy. Vše, co je napadené plísněmi, je potřeba co nedříve nemilosrdně zlikvidovat. Choroby se mezi uskladněnou zeleninou snadno šíří, proto jsou časté kontroly na místě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak skladovat cibuli a česnek
Každý druh zeleniny vyžaduje při skladování konkrétní podmínky. To samé platí pro cibuli a česnek.
- Skladujeme je v suché a vzdušné místnosti, vlhkost je nežádoucí a škodlivá.
- Vhodná teplota je těsně nad nulou, tedy přibližně 1–2 °C. Při vyšších teplotách se zkracuje trvanlivost. Když si cibuli a česnek přeneseme do pokojové teploty, začnou vyrůstat zelené natě - ty sice použijeme, ale spodky již ztrácí na kvalitě.
- Na skladování jsou vhodné bedničky nebo otevřené papírové krabice. Cibule i česnek musí "dýchat".
- Jinou možností je zavěšení ve vzdušných místnostech, a to buď v copáncích, které splétáme z natí nebo např. ve starých silonkách, přičemž za každou cibulí nebo česnekem uděláme uzlík a při odebírání vždy další kousek jednoduše odstřihneme.
Cena prodávané cibule se v poslední době výrazně zvýšila a pokud máme k jejímu pěstování a skladování vhodné podmínky, můžeme se na ni při další sezóně zaměřit. Cibule z vlastní zahrady totiž chutná velmi dobře a při správné péči má dlouhou skladovatelnost. Pěstování česneku je náročnější, vysadit ho musíme co nejpozději na podzim.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 14 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 14 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 17 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 17 hodinami
Řízky naruby podle "Receptáře"
Přidáno před 17 hodinami
Toustové smaženky
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Cibule v naší kuchyni - snadno dostupná léčivá síla z přírody. V těchto receptech nesmí chybět!
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Jak sušit cibuli po sklizni. Při správném postupu nám vydrží až do jara
Komentáře