Jak skladovat cukety. Máme pro vás 7 tipů
Sezóna sice pomalu končí, ale zásoby nám ještě nějakou dobu vydrží. Ovšem pouze za předpokladu, že s nimi dobře naložíme. To samé platí i pro cukety. Při dobrém uskladnění si jich budeme užívat ještě dlouho dobu po sklizni.
Cukety jsou, stejně jako další plodová zelenina, poměrně choulostivé a nemůžeme je už nechat venku, když hrozí první mrazíky. Ještě před jejich příchodem musíme cukety sklidit a uložit. Jenže co s nimi, pokud jich je více než brzy spotřebujeme?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uskladnit cukety
Máme pro vás několik tipů, aby z vašich cuket byl co největší užitek.
- Mladé cukety spotřebujte dříve než starší cukety, které jsou trvanlivější. Můžete je zavařit (např. cuketové pomazánky, leča, sladkokyselý nálev) nebo mrazit.
- Starší vyzrálé cukety jsou trvanlivé. Při skladování v suché, dobře větratelné a chladnější místnosti vydrží velmi dlouho, někdy přes celou zimu.
- Skladované cukety nesmí být na povrchu poškozené, aby se nezačaly kazit.
- Skladujte je rozložené v jedné vrstvě a občas zkontrolujte.
- Cukety určitě neskladujte v chladné komoře nebo sklepě, potřebují vyšší teplotu a sucho, podobně jako rajčata nebo dýně hokkaido.
- Naopak chladná ložnice nebo schodiště či chodba, ve kterých nemrzne, to je ideální prostor. Teplota by měla být nad 16 °C.
- Tip: Přebytek cuket využijte na výrobu cuketové mouky, skvělé k zahušťování jídel.
Komentáře