Jak skladovat cukety. Máme pro vás 7 tipů
Sezóna sice pomalu končí, ale zásoby nám ještě nějakou dobu vydrží. Ovšem pouze za předpokladu, že s nimi dobře naložíme. To samé platí i pro cukety. Při dobrém uskladnění si jich budeme užívat ještě dlouho dobu po sklizni.
Cukety jsou, stejně jako další plodová zelenina, poměrně choulostivé a nemůžeme je už nechat venku, když hrozí první mrazíky. Ještě před jejich příchodem musíme cukety sklidit a uložit. Jenže co s nimi, pokud jich je více než brzy spotřebujeme?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uskladnit cukety
Máme pro vás několik tipů, aby z vašich cuket byl co největší užitek.
- Mladé cukety spotřebujte dříve než starší cukety, které jsou trvanlivější. Můžete je zavařit (např. cuketové pomazánky, leča, sladkokyselý nálev) nebo mrazit.
- Starší vyzrálé cukety jsou trvanlivé. Při skladování v suché, dobře větratelné a chladnější místnosti vydrží velmi dlouho, někdy přes celou zimu.
- Skladované cukety nesmí být na povrchu poškozené, aby se nezačaly kazit.
- Skladujte je rozložené v jedné vrstvě a občas zkontrolujte.
- Cukety určitě neskladujte v chladné komoře nebo sklepě, potřebují vyšší teplotu a sucho, podobně jako rajčata nebo dýně hokkaido.
- Naopak chladná ložnice nebo schodiště či chodba, ve kterých nemrzne, to je ideální prostor. Teplota by měla být nad 16 °C.
- Tip: Přebytek cuket využijte na výrobu cuketové mouky, skvělé k zahušťování jídel.
Pokud přemýšlíte, jak cukety zavařit, máme pro vás osvědčený recept, cuketovou pomazánku na topinky. Je nepřekonatelná, oblíbený postup vám ukáže následující video.
Jak skladujete cukety vy? Budeme rádi za vaše tipy a rady do komentářů pod článkem.
Komentáře