Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukety jsou mimořádně oblíbenou zeleninou, pěstovanou na našich zahradách. Díky neutrální chuti je použití cuket velmi univerzální a vhodné do široké škály pokrmů, sladkých i slaných. Velkou výhodou je nejen snadné pěstování, ale i vysoká úrodnost. Jak s výpěstky naložit, aby nám vydržely co nejdéle v dobré kvalitě?

Cuketa může vydržet velmi dlouho, dokonce až do jara, podobně jako plody jiných tykví. Má to ale jeden háček nebo spíš podmínku. Tykev musí být dobře vyzrálá. Mladé cukety jsou sice velmi chutné a snadno se připravují k jídlu, ale pouze dobře vyzrálé a velké cukety s pevnou slupkou se vyznačují dlouhou trvanlivostí.

Jak skladovat cukety

Zacházíme s nimi jednoduchým způsobem:

  • Vyzrálé cukety po sklizni přeneseme do místnosti, ve které nebudou vystavené přímému slunci. Vhodná je suchá místnost, může to být kůlna, garáž, dílna. 
  • Jakmile se začne ochlazovat, zacházíme s cuketami podobně jako s dýněmi nebo rajčaty, tzn. přeneseme je domů, do chladnější místnosti (např. na chodbu či schodiště, vhodná je také ložnice). Skladování ve studeném sklepě není vhodné - teplota by se totiž měla držet nad 16 °C.
  • Ochrana před vlhkem je velmi důležitá, ve vlhku cukety snadno zahnívají.
  • Důležité je, aby cukety nebyly na povrchu nijak poškozené, takové by totiž dlouho nevydržely a proto je spotřebujeme co nejdříve.
  • Cukety zaberou dost místa, přesto se vyplatí skladovat je tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Skladujeme je v jedné vrstvě, na policích nebo v bedničkách. I tak potřebují občasnou kontrolu.

I když vyzrálé cukety vydrží opravdu dlouho, vaření z nich už není tak příjemné jako z mladých cuket v průběhu léta. Důvodem je pevná slupka a tuhá semena v nich obsažená, slupka cukety je postupně ještě více a více tužší. Z toho důvodu doporučujeme přebytek cuket raději včas spotřebovat.

Větší cukety jsou výbornou surovinou na cuketovou pomazánku, která vydrží celou zimu a chutná skvěle - postup vám ukáže následující video. Přebytek cuket můžete také sušit na mouku, zavařovat nebo mrazit.

Máte ještě další tipy, jak uchovat cukety pro pozdější spotřebu? Budeme rádi, když nám je napíšete do komentáře pod článkem.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky