Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Správné skladování kapra začíná výběrem kvalitních ryb a končí správným uložením masa do chladu. Jak zacházet s živým kaprem ve vaně, jak dlouho maso vydrží v lednici nebo kdy je lepší ho zamrazit? Přinášíme přehled osvědčených postupů.

Kapra si většina z nás spojuje s vánočními svátky a tradiční štědrovečerní tabulí. Abychom si však mohli pochutnat na čerstvé a kvalitní rybě, je klíčové vědět, jak správně maso skladovat. Ať už si přivezete živého kapra domů, nebo pořídíte již zpracovaného, ​​správné postupy při skladování ovlivní chuť i bezpečnou konzumaci masa. Pojďme si ukázat, jak na to, aby kapr zůstal co nejdéle v perfektním stavu.

Jak skladovat kapří maso a jak zacházet s živou rybou

Tradiční pouštění živých kaprů z vany zpět do přírody není zrovna dobrý nápad. Pro ryby, které jsou vyhladovělé, vystavené stresu a oslabené, je změna teploty, pH vody a jiné faktory příčinou častého úhynu. Proto si koupi živé ryby dobře rozmyslete.

  • Živého kapra lze krátkodobě skladovat ve vaně s čistou, studenou vodou. Důležité je měnit vodu každých 12 hodin a zajistit, aby kapr nebyl vystaven teplotním šokům. Mějte na paměti, že pro kapra je pobyt v chlorované vodě stresující, proto použijte odstátou vodu.
  • Pokud jste kapra nechali zabít a vykuchat, lze ho uložit v lednici. Ideální je uložit maso do nejchladnější části a zabalit ho do potravinářské fólie nebo uzavřít do vzduchotěsné nádoby. Takto vydrží čerstvý 1–2 dny.
  • Pokud kapra neplánujete připravit do dvou dnů, je nejlepší ho zmrazit. Před zmrazením rybu omyjte, osušte a uložte do vzduchotěsného sáčku. Takto uchovaný kapr vydrží v mrazáku až 6 měsíců.

Skladování kapra má svá pravidla, která ovlivňují jeho chuť i kvalitu. Ať už se rozhodnete pro tradiční živou rybu ve vaně, nebo vsadíte na zpracovaného kapra v lednici, vždy dbejte na hygienu a správné teploty. Pokud kapra uchováte správně, bude nejen chutný, ale také zdravotně nezávadný, a stane se ozdobou vaší sváteční tabule.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře (1)

Další tipy a triky