Jak správně skladovat mouku? Dodržením pravidel prodloužíte její trvanlivost
Byť se nedoporučuje mít větší zásoby mouky, přeci jen je potřeba alespoň nějakou po ruce vždy mít. Při správném skladování pak vydrží až do samotného spotřebování a nemusíte se bát o ztrátu její kvality.
Často nám nestačí mít doma jeden druh mouky, protože každý se hodí k přípravě jiných pokrmů. Nesprávným skladováním však může mouka brzy žluknout nebo být napadena škůdci, což ji také zcela znehodnotí. Jak tedy mouku skladovat?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na správné skladování mouky
Dodržením níže vypsaných pravidel zůstanou mouce požadované vlastnosti:
- Mouku je potřeba skladovat ve vzduchotěsných nádobách, aby se k ní nedostali žádní škůdci, např. potravinoví moli, a také nečistoty. Proto ji po nákupu přesypte z papírového sáčku do plastové nebo skleněné nádoby.
- Tma i chlad jsou pro mouku více než žádoucí, v teple totiž mouka lehce žlukne a začne být hořká. Proto není od věci mouku ochutnat před jejím použitím.
- Pro uskladnění je vhodné suché a dobře větrané místo, aby mouka nenavlhla a nezačala zapáchat.
- Pozor na skladování spolu s dalšími potravinami, obzvláště těmi aromatickými. Mouka totiž velmi snadno přejímá pachy.
- Častým doporučením je také skladování mouky v mrazáku, takto mráz usmrtí případné škůdce a mouka zůstane "zakonzervovaná", dokud ji z mrazáku nevyjmete. Před pečením ji však nechte ohřát na pokojovou teplotu.
S moukou lze v kuchyni doslova kouzlit, ať už jde o palačinky, buchty a jiné moučníky nebo chuťově dokonalé pečivo. Zkuste si připravit velmi delikátní záležitost v podobě domácích rohlíků jako z pekárny podle videoreceptu níže:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jakou mouku dát do kynutých buchet: Cukrář Maršálek radí, která je nejlepší a proč je někdy nutné přidat do těsta tekutinu
4 výhody špaldové mouky: Je skvělým zdrojem vlákniny a má vyšší obsah minerálů
Vyhněte se moučným červům i ztvrdlému cukru: 10 rad, jak správně uchovávat potraviny
Komentáře