Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak skladovat mouku? Kromě spíže nebo komory ji můžete uchovávat i v mrazáku
Zdroj: Unsplash: Olga Kudriavtseva

Bez mouky se v kuchyni neobejdeme. Je základní surovinou při pečení domácího pečiva nebo knedlíků, při zahušťování omáček a polévek, a potřebujeme ji i při sladkém pečení. Proto je dobré vždy mít mouku v kuchyňské skříňce nebo ve spíži.

V dnešní době nepoužíváme pouze mouku pšeničnou hladkou, polohrubou a hrubou. V domácnostech nalezneme například i mouku špaldovou, mouku rýžovou nebo mouku ovesnou. Všechny tyto mouky však musíme správně skladovat, aby nám vydržely co nejdéle.

Jak skladovat mouku ve spíži

Mouku ihned po nákupu přemístíme do řádně vymyté a suché uzavíratelné nádoby. Tu potom skladujeme na suchém a temném místě, kde je stálá teplota. Aby se trvanlivost mouky více prodloužila, můžeme ji jednou za čas prosít. Mouka se tak provzdušní a bude mít zajištěn dostatečný přísun kyslíku, který potřebuje.

Jak skladovat mouku v mrazáku

Mouka se dá skladovat v uzavíratelné nádobě i v mrazáku, a to až rok. Před použitím v kuchyni je však nutné nechat mouku ohřát na pokojovou teplotu. Jestliže máme obavy, abychom si domů s moukou nepřinesli i nezvaného hosta, můžeme na pár hodin do mrazáku dát každou nově koupenou mouku. Mráz případné larvy v mouce zahubí.

Jak správně skladovat mouku už víte, tak si zkuste podle našeho videoreceptu připravit hrnkové knedlíky z mikrovlnky - z polohrubé a hrubé mouky.

Komentáře

Další tipy a triky