Jak skladovat ořechy ve skořápce? Při dobrém uložení jsou trvanlivou konzervou a vydrží déle než vyloupané
Vlašské ořechy jsou výborným produktem z našich zahrad - jsou velmi výživné, chutné a zdravé. Konzumovat se dají bez úprav (pouze vyloupané) i tepelně upravené. Hodí se do slaných i sladkých jídel.
Základem je ořechy správně usušit. Dobře vysušené ořechy jsou trvanlivé, při dobrém uložení vydrží určitě rok i déle. Pokud nemáme vhodný prostor ke skladování, tak je raději vyloupeme a zmrazíme nebo zavaříme. Kratší dobu se dají skladovat "jen tak", třeba ve velké sklenici. Při delším skladování jader se ale do nich mohou dostat škůdci nebo vlhkost.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak skladovat ořechy ve skořápce, aby vydržely
Stačí se řídit několika jednoduchými pravidly, které známe od našich babiček, a uskladnění ořechů pro nás bude snadné. Nezkušeným sběračům ořechů se může stát, že nadšeně donesou koš ořechů, uloží je bez sušení do krabice a za několik dnů si všimnou, že jsou ořechy plesnivé. Tomu snadno předejdeme správným prosušením ořechů hned po sklizni.
- Usušené ořechy skladujeme na suchém a vzdušném místě.
- Chráníme je před vlhkem, mrazem a před útoky hlodavců.
- Vhodné není ani příliš teplé místo (v blízkosti zdroje tepla).
- Osvědčily se dřevěné nebo plastové bedny, které narovnáme na sebe. Ořechy v nich již nemusí být v jedné vrstvě (jako byly při sušení), ale naopak - bedny zcela naplníme.
- Výhodou beden je, že mají po stranách otvory a díky nim jsou vzdušné, na rozdíl od uzavřených papírových krabic.
- Bedny rovnáme nejlépe na stůl nebo do otevřených polic - nebudou pak od země chytat vlhko, navíc se k nim myši (pokud by se nějaká přece objevila) dostanou s obtížemi.
- Vhodné jsou i prodyšné pytle (např. síťované, ve kterých se prodává cibule), po naplnění je zavěsíme v chladné a suché místnosti, na vzdušném místě.
- Když jdeme kolem pytle s ořechy, tak je můžeme protřepat. Má to smysl brzy po usušení, později to je již zbytečné.
Vlašské ořechy nám dávají mnoho možností, co z nich připravit dobrého. Velmi oblíbené jsou různé ořechové moučníky a sladké dobroty, příkladem jsou skvělé ořechovo-kávové řezy. S jejich přípravou nám pomůže názorné video:
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Bezlepkové ovesné lívanečky s banánem
Přidáno před 5 hodinami
Cizrnové kari s brokolicí a rajčaty
Přidáno před 6 hodinami
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 20 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 21 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 23 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak zpracovat vlašské ořechy. Jsou skvělým zdrojem vitamínů a podporují funkci mozku
Manželé se „z donucení“ pustili do přípravy hot dogů: Vyrábíme vlastní klobásy, v obchodech jsme si nevybrali, říkají
Komentáře