Jak skladovat perníčky? Na rozdíl od většiny ostatního cukroví jim svědčí vlhkost
Perníčky se řadí mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Krásně vypadají ozdobené bílkovou polevou, chutnají ale i holé. Jak je skladovat, aby do Vánoc krásně změkly a měly tu nejlepší chuť, vám poradíme v našem článku.
Voňavé perníčky se pečou jako jedno z prvního cukroví již koncem listopadu. Zdobit je můžete hned po vychladnutí, ale i týden před Štědrým dnem. Jisté však je, že pokud perníčky připravujete z klasického těsta, musí se do Vánoc nechat odležet.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
V čem perníčky skladovat
Nejideálnější je skladovat perníčky v papírové krabici vyložené papírovým ubrouskem, případně přímo ve speciálních cukrářských krabicích. Na rozdíl od ostatních druhů cukroví je není vhodné skladovat v plechových uzavíratelných nádobách, protože aby perníčky změkly, musí k nim proudit vzduch a potřebná vlhkost.
Kde perníčky skladovat
Krabici s perníčky umístěte do chladné místnosti, do spíže či na chodbu, ne však do lednice. Dávejte pozor, vedle čeho krabici položíte, protože perníčky mají tendenci do sebe natáhnout pachy z okolí. Ani skladování na balkoně není zrovna vhodné, vzhledem k teplotním výkyvům, které cukroví nesvědčí.
Jak urychlit měknutí perníčků
Klasickou babskou radou je vložit k perníčkům do krabice rozkrojené jablko či krajíc chleba. Cukroví z nich totiž natáhne vlhkost a bude tak dříve měkké. Jablíčko nebo chléb však pravidelně kontrolujte - aby nezačali hnít a plesnivět, preventivně je čas od času měňte.
Krásně měkké perníčky
Nemáte rádi nekonečné čekání na okamžik, kdy změknou, nebo víte, že perníčky nebudete stíhat upéct včas? Uložte si následující videorecept a vraťte se k němu v předvánočním čase. Poměr ingrediencí je nastaven tak, aby byly perníčky krásně měkké hned po upečení, a vy jste tak nemuseli dlouhé dny čekat, až se budete moci do tohoto voňavého cukroví zakousnout. Takto připravené perníčky skladujte v plechových dózách.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře