Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak skladovat sušené houby. Vyvarujte se začátečnických chyb. Poradíme vám, které to jsou

Dostali jste od rodiny či přátel darem větší pytlík sušených hub nebo jste je snad nasušili sami, a teď přemýšlíte, jak je co nejlépe uložit? Tak, aby se k nim nedostal hmyz nebo vzdušná vlhkost a vydržely minimálně do příští houbařské sezóny...?

Začátečnická chyba při sušení hub

Nejčastější začátečnickou chybou lidí je, že nenechají plátky pořádně doschnout.

To nejdůležitější: Houby musí být opravdu dobře vysušené (odpaří se z nich cca 90% vody) - podcení-li se tento proces, dochází pak během skladování k postupnému znehodnocování. Ať sušíte houby volně na vzduchu nebo v sušičce, dobře usušené houby poznáte podle toho, že při shrnování ze síta sušičky nebo z papíru, na kterém byly houby sušeny, budou příjemně chrastit. Takové houby se při mnutí v prstech nebo dlaních lámou a drtí.

Jak správně uskladnit sušené houby?

Možností a rad k uskladnění sušených hub je více:

  • Po usušení je vhodné houby vložit do neprodyšně uzavřené nádoby a na 2-3 dny dát do mrazáku, což je dobrá prevence proti molům.

  • Po usušení uchovávejte houby v dobře uzavřených neprodyšných sklenicích se šroubovacím uzávěrem v chladné, suché a temné místnosti, aby nepodlehly plísním ani molům. Při dobrém skladování vydrží i tři roky, ale čas od času je raději zkontrolujte.

  • Než takovou sklenici uzavřete, můžete na hrdlo sklenice položit kus potravinové fólie, která k němu přilne, a teprve pak uzavřít víčkem.

  • Dobře usušené houby se ukládají nejlépe do předehřátých sklenic. Tím vyloučíme, že v některé sklenici zůstane vlhkost po předchozím vymytí.

  • Pro delší výdrž a uchování maximálního množství chuti a vůně se můžou dobře usušené houby nasypat do suchých zavařovacích sklenic, dobře uzavřít a sterilizovat v zavařovacím hrnci nebo v horkovzdušné troubě po dobu 15–20 minut na 90 °C.

  • Skladujte je ve vzduchotěsných sklenicích nebo nádobách s gumovým či silikonovým těsněním v uzávěru - jen tak se stoprocentně zachová vůně hub a hmyz se přes těsnění stoprocentně nedostane.

  • Ne každá skleněná nádoba je vhodná k tomuto druhu uložení - chce to, aby opravdu dostatečně těsnila (vhodné je např. lékárenské sklo se zabroušeným hrdlem a zátkou).

  • Proti případné vlhkosti se doporučuje přidat do sklenice několik zrnek rýže.

  • Jak poznat, že vaše sušené houby napadl hmyz? Snadno - poznáte to podle pavučinek a hmyzu v některém ze stádií vývoje (larvy nebo dospělci). Napadení hmyzem můžeme poměrně snadno předejít - pokud sušíme houby v troubě, je vhodné je ještě před vyjmutím krátce, na pět minut, zahřát na teplotu kolem 80 stupňů Celsia. To v nich definitivně zničí veškeré přítomné hmyzí zárodky.

  • Skladování sušených hub v papírových nebo platěných sáčcích je důrazně nedoporučováno. Takto uskladněné sušené houby jsou nejvíce zranitelné - podléhají útokům různého hmyzu i vzdušné vlhkosti. A navlhnuté houby pak lehce zplesniví.

Náš tip

Sušené houby nebo jejich zlomky můžeme skladovat jako houbové koření nebo houbovou sůl:

Usušené houbové plátky roztlučeme v hmoždíři (nebo rozemeleme na tříštivém kávomlýnku) na jemný prášek, podle chuti a požadované intenzity budoucí kořenicí směsi přidáme kuchyňskou sůl, případně ještě dochutíme sušenou petrželkou a mletým černým pepřem.

Také tuto houbovou sůl je nutné uchovávat ve velice dobře uzavřené nádobě. Nejvhodnější je tmavě zabarvená láhev se zabroušenou skleněnou zátkou.

Komentáře (3)

sikulka7: Moc děkujeme za nápad a radu. :)

Kdysi jsem vyčetla, léta používám a mám velmi dobré výsledky. Sušené houby dávám do zavařovacích sklenic a nahoru 2-3 kusy bobkového listu. Moli ho nemají rádi a houby nenapadnou. Já už spoustu let vše co nakoupím, dávám do sklenic a bobový list přidávám k většině - k mouce, rýži, krupici, kroupám a pod. a mám od molů pokoj.

Děkuji za článek:yes:

Další tipy a triky