Jak skladovat sušené houby. Vyvarujte se začátečnických chyb. Poradíme vám, které to jsou
Dostali jste od rodiny či přátel darem větší pytlík sušených hub nebo jste je snad nasušili sami, a teď přemýšlíte, jak je co nejlépe uložit? Tak, aby se k nim nedostal hmyz nebo vzdušná vlhkost a vydržely minimálně do příští houbařské sezóny...?
Začátečnická chyba při sušení hub
Nejčastější začátečnickou chybou lidí je, že nenechají plátky pořádně doschnout.
To nejdůležitější: Houby musí být opravdu dobře vysušené (odpaří se z nich cca 90% vody) - podcení-li se tento proces, dochází pak během skladování k postupnému znehodnocování. Ať sušíte houby volně na vzduchu nebo v sušičce, dobře usušené houby poznáte podle toho, že při shrnování ze síta sušičky nebo z papíru, na kterém byly houby sušeny, budou příjemně chrastit. Takové houby se při mnutí v prstech nebo dlaních lámou a drtí.
Jak správně uskladnit sušené houby?
Možností a rad k uskladnění sušených hub je více:
-
Po usušení je vhodné houby vložit do neprodyšně uzavřené nádoby a na 2-3 dny dát do mrazáku, což je dobrá prevence proti molům.
-
Po usušení uchovávejte houby v dobře uzavřených neprodyšných sklenicích se šroubovacím uzávěrem v chladné, suché a temné místnosti, aby nepodlehly plísním ani molům. Při dobrém skladování vydrží i tři roky, ale čas od času je raději zkontrolujte.
-
Než takovou sklenici uzavřete, můžete na hrdlo sklenice položit kus potravinové fólie, která k němu přilne, a teprve pak uzavřít víčkem.
-
Dobře usušené houby se ukládají nejlépe do předehřátých sklenic. Tím vyloučíme, že v některé sklenici zůstane vlhkost po předchozím vymytí.
-
Pro delší výdrž a uchování maximálního množství chuti a vůně se můžou dobře usušené houby nasypat do suchých zavařovacích sklenic, dobře uzavřít a sterilizovat v zavařovacím hrnci nebo v horkovzdušné troubě po dobu 15–20 minut na 90 °C.
-
Skladujte je ve vzduchotěsných sklenicích nebo nádobách s gumovým či silikonovým těsněním v uzávěru - jen tak se stoprocentně zachová vůně hub a hmyz se přes těsnění stoprocentně nedostane.
-
Ne každá skleněná nádoba je vhodná k tomuto druhu uložení - chce to, aby opravdu dostatečně těsnila (vhodné je např. lékárenské sklo se zabroušeným hrdlem a zátkou).
-
Proti případné vlhkosti se doporučuje přidat do sklenice několik zrnek rýže.
-
Jak poznat, že vaše sušené houby napadl hmyz? Snadno - poznáte to podle pavučinek a hmyzu v některém ze stádií vývoje (larvy nebo dospělci). Napadení hmyzem můžeme poměrně snadno předejít - pokud sušíme houby v troubě, je vhodné je ještě před vyjmutím krátce, na pět minut, zahřát na teplotu kolem 80 stupňů Celsia. To v nich definitivně zničí veškeré přítomné hmyzí zárodky.
-
Skladování sušených hub v papírových nebo platěných sáčcích je důrazně nedoporučováno. Takto uskladněné sušené houby jsou nejvíce zranitelné - podléhají útokům různého hmyzu i vzdušné vlhkosti. A navlhnuté houby pak lehce zplesniví.
Náš tip
Sušené houby nebo jejich zlomky můžeme skladovat jako houbové koření nebo houbovou sůl:
Usušené houbové plátky roztlučeme v hmoždíři (nebo rozemeleme na tříštivém kávomlýnku) na jemný prášek, podle chuti a požadované intenzity budoucí kořenicí směsi přidáme kuchyňskou sůl, případně ještě dochutíme sušenou petrželkou a mletým černým pepřem.
Také tuto houbovou sůl je nutné uchovávat ve velice dobře uzavřené nádobě. Nejvhodnější je tmavě zabarvená láhev se zabroušenou skleněnou zátkou.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Kyselé houbičky podle Romana Pauluse: Rady a tipy, jak dary lesa správně naložit
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Komentáře (3)