Jak správně skladovat vejce? Do mrazáku patří jedině rozšlehaná
Máte možnost donést si pěkná vejce od souseda, od farmáře nebo z akčního nákupu v obchodě? Jak je uložit, aby se nezkazila? První pravidlo je jasné: Čím čerstvější vajíčka ukládáme, tím pro nás lépe.
Jak poznáme, že je vejce čerstvé?
Pokud vejce ponoříme do sklenice s vodou, to čerstvé klesne ke dnu. Vajíčko, které se ve vodě jakoby staví na špičku, ale stále se drží pod vodou, je staré asi 7-10 dnů. Nejstarší vejce plavou zcela ke hladině a bylo by vhodné je spotřebovat co nejdříve. Do misky nebo hlubokého talíře rozklepnutá čerstvá vejce drží pěkně pohromadě a neroztékají se.
Jak ukládat čerstvá vejce, aby vydržela co nejdéle?
-
Teplota při skladování nesmí překročit 18°C. Doporučená teplota pro ukládání vajec je 5-8°C. Je tedy nutné je uložit do chladu lednice.
-
Vajíčka bychom neměli ukládat do dveří lednice, byť je v nich téměř vždy výrobcem umístěn stojánek na vejce. Kvůli častému otevírání lednice se potraviny (včetně vajec) v jejích dveřích ohřívají okolním teplým vzduchem. Vejce by naopak měla být uložena v lednici poměrně vzadu, kde je stabilní chlad.
-
Vejce nevystavujeme prudkým změnám teploty, protože by se mohla orosit a pak i plesnivět.
-
Vejce před uložením nikdy neomýváme. Narušila by se tím ochranná vrstva pórovité skořápky a zvýšila její náchylnost k průniku mikroorganismů zvenčí dovnitř vejce. (Možnost nákazy salmonelou.) Vejce omyjeme až těsně před použitím.
-
Neukládat do lednice v kartonovém obalu, ve kterém byla vajíčka koupena. Obal bývá většinou znečištěný množstvím (často zdraví nebezpečných) mikroorganismů, které mohou v lednici kontaminovat ostatní potraviny.
Dají se vejce mrazit?
Vejce celá, tak, jak je vyklepnete ze skořápky se mrazit nedají. Tedy - dají, ale po rozmrznutí je bílek v pořádku, kdežto žloutek drží pohromadě, jako by byl z měkké gumy - poznal to asi každý, kdo chová slepice a někdy v zimě sebral na dvorku přehlédnuté a zmrzlé vajíčko.
Bílky můžeme v mrazáku skladovat běžně, v popsané krabičce, a v průběhu času přidávat další kusy bílků, kdykoliv nám z pečení nějaké zbydou. Z bílků pak můžeme upéct jednoduché a úžasně dobré štafetky nebo vánoční sněhové cukroví. Sníh jde z těchto rozmrzlých bílků ušlehat velice pěkně.
Pokud chcete zamrazit vejce celá, je nutné je před uložením do mrazáku dobře rozšlehat, aby se promísil s bílkem - takové vejce je po rozmrnutí jako čerstvé a dá se použít třeba na knedlíčky do polévky nebo do těsta na buchty.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře