Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Arónii sklízíme v druhé polovině léta a začátkem podzimu. Plody během té doby postupně sládnou, ale zároveň ztrácejí šťavnatost a pozvolna sesychají. Začínajícím pěstitelům poradíme, jak postupovat při sklizni.

Arónie černá (nebo také černý jeřáb či temnoplodec) se pěstuje buď v keřové nebo stromkové formě. Výhodou keře je snazší sklizeň, na sklizeň stromku už je potřeba žebřík. Keř je vysoký přibližně dva metry, proto ho jednoduše sklidíme ze země. Arónie sice zvládnou i horší půdu, ale podle toho bude vypadat i úroda. Pokud máte velká očekávání, věnujte jí dostatek péče a dobře prosvětlené stanoviště s dostatkem výživné půdy. Plodnost na stinném stanovišti je nevalná.

Sklizeň arónie černé

Chuť arónie nejspíš nenadchne každého, ale její zdravotní benefity by mohly povzbudit i skeptiky. Máme pro vás několik rad a tipů pro správnou sklizeň.

  • Plody arónie můžete začít sklízet, pokud jsou zcela tmavé a chutné. Bývá to už v srpnu - v závislosti na pěstované odrůdě a oblasti, ve které žijete. První plody jsou plné šťávy. Výborně se hodí na sirupy, můžete je mrazit nebo zavařit s dalším ovocem jako směs na pečený čaj
  • Později sklizené plody (v průběhu září) jsou sice sladší, ale začínají pozvolna sesychat. Snadno je usušíte, suché plody využijete do ovocných čajů (podobně jako šípky) nebo do těst na lité buchty i do perníku na plech (jako rozinky).
  • Arónii lze sklízet po "kuličkách" a pokud ji hned po sklizni zpracujete, ušetříte si tím práci s obíráním, navíc při rychlém opláchnutí z plodů šťáva zbytečně neodtéká.
  • Sklízet můžete také celé kranečky a obrat je až doma. Tento postup je pracnější a má význam hlavně tehdy, když plody nemůžete hned zpracovat. Přesto zpracování příliš neodkládejte, protože plody budou postupně sesychat, některé mohou začít plesnivět.
  • Ještě jedno riziko při sklizni arónie hrozí, a to, že ptáci budou rychlejší než vy. Pokud máte obavy, že se tak stane, můžete keř včas přikrýt starší záclonou.
  • Tip: Pokud vám letos připadají plody z vašeho keře příliš drobné, snižte na další rok počet výhonů, aby je kořeny zvládly dobře vyživovat. Rostliny přihnojte a dopřejte jim občasnou závlahu. Uvidíte, že plody budou za rok větší a šťavnatější.

Využití arónie

Plody arónie jsou výborné do smoothie (zvlášť v kombinaci s banánem), můžete je dávat na koláč, zpracovat na kompoty, marmelády, džemy, likéry a pečený čaj. Doporučujeme také sirup připravený zastudena, který si zachovává cenné vlastnosti arónie v nejvyšší možné míře.

Jaké zkušenosti s arónií máte vy? Budeme rádi, když nám napíšete své rady a tipy, ať už ohledně sklizně nebo zpracování plodů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky