Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cibule patří mezi nejčastěji pěstované druhy zeleniny na našich zahradách. Vyplatí se ji pěstovat nejen kvůli sklizni podzemních cibulí, ale také kvůli výtečné nati. Tu můžeme používat podobně jako pažitku. Přibližně v polovině července nastává čas pro sklizeň celé cibule. Poradíme, jak postupovat.

Cibuli pěstujeme ze semínek nebo ze sazečky. Sazečku lze vysazovat již na podzim, ale většina zahrádkářů ji vysazuje brzy na jaře. Brzy začne růst svěží zelená nať, kterou si rádi jemně nakrájenou občas dopřejeme třeba na chleba s máslem, na vaječnou omeletu nebo na uvařené brambory. Nesmíme to ale se sklizní natě moc přehánět, podzemní část by pak málo narostla.

Jak sklízet cibuli

Tím nejdůležitějším je poznat správný čas ke sklizni

  • Pro začátečníky máme jednoduchou radu - jakmile se začne zasychající nať cibule pokládat (ohýbat na jednu stranu), nastala ideální chvíle celou rostlinu vytáhnout ze země. 
  • Když se jedná o cibuli pěstovanou ze sazečky, bývá to v druhé polovině července, pokud ale pěstujete cibuli ze semínek, budete muset ještě asi měsíc počkat.
  • Sklízíme pouze ty cibule, které se položí - některým to trvá déle a sklizeň proto trvá několik dnů. Pokud jste netrpěliví a záhon už chcete mít sklizený, můžete ty nejposlednější sami položit a pak ještě asi den počkat, než je vytáhnete ze země.
  • Vytahování cibulí jde snadno, nať ještě není přesušená a stačí jen zatáhnout. Pokud to jde hůře nebo sklizeň promeškáte, bude potřeba vzít na pomoc kovovou lopatku nebo rýč.
  • Nejlepší je sklízet cibuli při suchém počasí, vlhko jí neprospívá. Navíc cibule sklizená při suchém počasí bývá trvanlivější.

Co se sklizenou cibulí

Správné prosušení cibule je důležité pro její trvanlivost.

  • Někdo cibuli nechává ještě doschnout na záhoně, ale pokud máte vhodné místo pod střechou, kam ji můžete umístit, aby prosychala, přeneste ji rovnou tam. Kdyby začalo pršet, nebude cibule zbytečně vystavená vlhku.
  • Cibuli sušíme rozloženou v jedné vrstvě. Kdo chce, může ji zavěsit svázanou ve svazcích.
  • Cibuli necháme na vzdušném místě prosychat asi tři týdny, nejlépe na mírně osluněném místě. Postupně zcela zaschne nať, tu z cibule před uskladněním jemně odstraníme. Rukou lehce odstraníme i suché vnější slupky, které samy odpadávají, a zaschlé kořínky.
  • Jakmile je cibule dobře vysušená, můžeme ji dát do bedniček a uložit na vzdušné a suché místo. Během skladování ji chráníme před vlhkem.
Cibule je v naší kuchyni takřka nepostradatelnou surovinou. Používáme ji zasyrova i k tepelné úpravě. Důležitá je i na přípravu výborného leča, které si můžete uvařit podle následujícího videoreceptu.