Jak sklízet fazole? Mladé lusky jsou výborné na vaření, suché na sklizeň semen
Fazole jsou oblíbenou zeleninou, kterou rádi pěstujeme na našich zahradách. Mají rády teplo, proto výsev necháme až na květen. Pěstujeme fazole keříčkové a tyčkové. V průběhu léta sklízíme lusky, které mají v kuchyni různé způsoby využití.
Fazole pěstujeme buď pro jejich lusky nebo pro semena. Pěstování pro lusky je oblíbené a správně sklizené fazole přináší bohatý užitek. Získání semen (fazolí) je pracnější, obvykle je výhodnější suché fazole koupit. Získat suchá semena má smysl především v situacích, kdy si je chceme ponechat k výsevu pro další sezónu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sklízet fazole
Postup je snadný i pro začátečníky. Výnos se liší podle odrůd.
- Fazolové lusky sklízíme tehdy, když dorostou do plné velikosti, ale zároveň jsou svěží a křupavé. Správnou dobu se snažíme nepromeškat, později lusky začínají zasychat a už se nehodí k vaření. Naopak předčasně sklízet nedostatečně narostlé lusky je nevýhodné (raději několik dnů počkáme).
- Správně zralé lusky jsou při rozlomení bez vláken, místo lomu je hladké a kolmé.
- Lusky mohou mít různé zbarvení, nejčastěji jsou světle nebo tmavě zelené, případně i fialové. Po uvaření již rozdíly ve zbarvení nejsou tak výrazné. Fialové fazolky zezelenají.
- Lusky jednoduše trháme rukou - dáváme přitom pozor, abychom je zbytečně nepolámali nebo nepoškodili celou rostlinu.
- Keříčkové odrůdy se sklízí snadno, lusky otrháme do nádoby a doma je co nejdříve zpracujeme. Sklizeň provádíme několikrát po sobě, podle toho, jak lusky dorůstají. Odplozené rostliny zlikvidujeme.
- Sklizeň lusků z tyčkových odrůd obvykle probíhá v delším časovém rozpětí. Rostliny znovu a znovu kvetou i plodí. Tyto odrůdy bývají sice výnosnější, ale pěstování vyžaduje vhodné a dostatečně vysoké opory, proto je pracnější.
- Sklizeň probíhá přibližně od poloviny července až do poloviny září (podle toho, kdy jsme fazole vyseli). Na podzim fazole sklidíme před příchodem mrazíků.
- Jakmile lusky začnou zasychat, hodí se už jen na sklizeň suchých semen. Pokud rostliny potřebujeme sklidit, protože je déletrvající vlhké počasí a brzy se začnou objevovat ranní mrazíky, vytrhneme je celé a dosušíme zavěšené pod střechou. Semena po dosušení skladujeme např. ve sklenicích se šroubovacím víčkem. Tip: Pokud semena nestihla plně dozrát, dají se jednoduše zmrazit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Využití fazolových lusků
Lusky po natrhání co nejdříve spotřebujeme, dokud jsou svěží a křehké. Oba malé konečky všech lusků odkrojíme a vyhodíme, byly by při konzumaci tuhé. V dalších dnech po sklizni začnou lusky "gumovatět" a ztrácet na kvalitě. Přebytek snadno zmrazíme, ale pokud již v mrazničce nemáme dostatek místa, můžeme je také zavařit ve sladkokyselém nálevu. Budou výborné např. do omáček.
Komentáře