Jak sklízet moruše? Při použití správné techniky to jde rychle
Moruše jsou chutným letním ovocem, které dozrává na stromech nebo keřích v průběhu července. Pěstují se v různých odrůdách a jejich sklizeň bývá velmi bohatá. Plody, ať už bílé nebo černé, jsou velmi šťavnaté, sladké a chuťově příjemné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sklízet moruše
Moruše sbíráme do misky nebo kyblíku. Pracujeme rychle, aby sklizené plody nebyly zbytečně dlouho na slunci.
- Plody, na které dosáhneme ze země nebo z žebříku, se dají jednoduše trhat. Zralejší kusy nám padají do ruky skoro samy. Rovnáme je šetrně do nádoby.
- Pokud máte moruší více, vyplatí se roztáhnout velkou plachtu a plody na ni setřepat. Okraje plachty pak zvedneme a moruše sesypeme na střed. Potom je přesypeme do vhodné nádoby a doneseme domů. Doma moruše ještě musíme přebrat, protože při tomto způsobu sběru se do nich snadno dostanou různé nečistoty, které je potřeba odstranit.
- Setřepávání provádíme opakovaně (po několika dnech), na plachtu vždy popadají pouze ty nejzralejší moruše a méně zralé ještě zůstanou na stromě. Plachtu po použití osprchujeme hadicí a necháme oschnout.
Sklizené moruše rychle opláchneme a necháme okapat. Plody z ručního sběru jsou pěkné a pevné, velmi dobře se hodí např. na zmražení. Setřepané moruše jsou výborné hlavně na různé marmelády a džemy, případně na sušení.
Komentáře