Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Papriky jsou oblíbenou plodovou zeleninou našich zahrad. Na teplotu jsou náročnější než rajčata a okurky, proto je v chladnějších oblastech pěstujeme pouze ve sklenících a fóliovnících. Při sklizni postupujeme šetrně, abychom rostliny nepoškodili.

Papriky nejlépe rostou, pokud mají výživnou půdu a k tomu dostatek vláhy i tepla. Přílišné horko jim ale neprospívá. Zaléváme je podle potřeby, jejich okolí by nemělo být přemokřené, ale při zálivce nevadí, pokud polijeme i listy. V teplejších oblastech rostliny můžeme mít i na volných záhonech.

Jak se sklízí papriky

Plody se tvoří z odkvétajících květů a v dobrých podmínkách rychle narůstají

  • Papriky sklízíme buď když jsou ještě zelené a nedozrálé, ale již dostatečně narostlé, nebo když se začínají vybarvovat a dozrávat. Je třeba mít na paměti, že časná sklizeň podporuje růst dalších plodů.
  • Sklizeň probíhá přibližně od poloviny července až do podzimu. Plody se zbarvují v průběhu srpna a v září, v krytých prostorách je můžeme sklízet ještě v říjnu.
  • Sklizeň provádíme pomocí nůžek (nejlépe zahradních) nebo ostrého nožíku. Bez těchto pomůcek snadno poškodíme celou rostlinu, protože papriky se hůře sklízí a snadno se vylomí celý výhon.
  • Při sklizni pálivých paprik (chilli papriček) je vhodnější na ruce nasadit tenké rukavice, nejlépe jednorázové.
  • Při sklizni by plody měly být suché, aby byly trvanlivější. Ve fóliovníku je sklízíme hlavně ráno nebo v pozdní odpoledne, přes poledne je tam velké vedro.
  • Plody z domácí sklizně jsou trvanlivější než koupené papriky, ale pokud je plánujeme mrazit nebo zavařovat, uděláme to co nejdříve.
Přebytek paprik je nejsnadnější zmrazit, ale ne každý má dostatek místa v mrazáku. Část lze také využít na zavaření leča nebo k zavaření nakrájených paprik.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více