Jak sklízet rajčata? Poradíme, jak sklidit skvělé plody, na kterých si pochutnáte
Období vrcholného léta se vyznačuje bohatou úrodou zeleniny, a to nejen u velkopěstitelů, ale i u domácích zahrádkářů. V tomto období dozrává hlavně úroda rajčat. Ale jak poznat, kdy rajče sklidit a jaké podmínky jsou nejlepší pro jeho úžasnou plnou chuť?
Rajčata jsou jedním z nejvíce pěstovaných druhů zeleniny na domácích zahradách. Jejich pěstování zvládne i začátečník. Pokud se budete dobře a pravidelně o své rostliny starat, odmění vás velkou a lahodnou úrodou. Rajčata nás v plné zralosti potěší nejen svou chutí a šťavnatostí, ale i krásnou a širokou paletou barev.
Mohlo by vás zajímat
Rajče, jakou barvu máš?
Plnou zralost rajčat na první pohled poznáme podle barvy. Krásně sytá barva, ať už je červená, žlutá, oranžová nebo černá, je známkou zralosti. Dalším znakem zralosti je na omak pevná slupka s dužninou. Tehdy opravdu máme jistotu, že naše plody jsou správně dozrálé a budou mít výbornou sladko-kyselou chuť. Rajčata sklízíme od vršku dolů. Oddělujeme je od rostliny vždy v tzv. kolínku. V plné zralosti to jde snadno, ale přesto dbáme, aby se při sklizni nepoškodila rostlina. Plody, sklizené se stopkou, zvládnou delší dobu uskladnění.
Nejen ráno je správný čas
K přímému konzumu se dají rajčata sklízet kdykoliv. Jak je to však s časem sklizně plodů k uskladnění nebo k jinému zpracování? Pro uskladnění je nejlepší čas pro sklizeň za slunného a suchého dne, a to v poledne či odpoledne. Avšak plody určené k zavařování a sušení či k jinému tepelnému zpracování je nejlepší sklízet časně ráno. Při dodržení těchto jednoduchých rad je úspěch zaručen, úroda bude jistě kvalitní.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak sklízet rybíz? Vyberte si jeden ze dvou způsobů sklizně nejpěstovanějšího drobného ovoce
Sušená rajčata: Jejich příprava je jednoduchá a stačí jen pár ingrediencí, pozor ale na na bylinky, které použijete
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Komentáře