Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salát se řadí mezi nejoblíbenější druhy listové zeleniny a jeho pěstování je snadné i pro nezkušené zahrádkáře. Při správné volbě odrůdy a při dobré péči je vysoká šance vypěstovat kvalitní a zdravé hlávky. Poradíme, jak salát sklízet.

Salát se pěstuje kvůli chutným hlávkám a hodí se k využití v čerstvém stavu. Je skvělý s jednoduchou zálivkou a výborný do zeleninových salátů, společně s další zeleninou. Salát je ceněnou surovinou studené kuchyně, zdobíme jím obložené mísy i chlebíčky, přidáváme ho do baget. K tepelné úpravě se sice nehodí, ale výjimkou jsou různé zapékané rychlovky, do kterých lze listy využít. 

Jak sklízet salát  

Máme pro vás několik tipů, které se mohou hodit zvlášť začínajícím pěstitelům.

  • Salát (obyčejný i ledový) doporučujeme sklízet brzy ráno, dokud rostliny ještě nejsou rozehřáté od slunce, protože pak déle vydrží svěží. Mezi sklizní a konzumací by měla být co nejkratší doba. 
  • Pro sklizeň vybíráme rostliny s pevnou kvalitní hlávkou, malé saláty ještě mohou dorůst. Protrháváme hustší výsadby a tím uvolňujeme menším rostlinám prostor k růstu.  
  • Při sklizni ostrým nožem odřízneme salát těsně pod hlávkou. Okrajové nekvalitní listy vyhodíme na kompost, ponecháme pouze kvalitní část.
  • Ze zbývající spodní části, pokud ji nesklidíme ze záhonu, začnou brzy vyrůstat nové menší listy, někdy i malé saláty, a rostlina znovu obroste.
  • Salát česáček můžeme sklízet buď tak, že odřízneme celou hlávku, nebo česáním sklízíme jednotlivé listy, postupujeme přitom odzdola nahoru. K jídlu se hodí i listy otrhané z případného květního stvolu (v případě, že jde salát do květu).
  • Hlávky můžeme skladovat jen krátce, uchováváme je v chladu např. v ledničce. Oblíbeným způsobem uchování hlávek je postavení salátů do menší nádoby s trochou vody

 

Podle následujícího videoreceptu si můžete připravit jednoduchý hlávkový salát se zálivkou, recept známe od našich babiček.

                          

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář