Jak sklízet třešně. Tuto letní dobrotu si náležitě vychutnáme
Třešně jsou oblíbeným druhem ovoce, dozrávajícím už začátkem léta. Některé odrůdy můžeme sklízet již na konci května, na jiných si pochutnáváme až v červenci. Pokud máme na zahradě dostatek prostoru, vyplatí se mít více odrůd pro postupnou sklizeň.
Není nad to ochutnávat zralé plody přímo ze stromu - šťavnaté a sladké třešně jsou velkou dobrotou. Výtečně se hodí také do bublanin i k zavařování. Část plodů můžeme zmrazit nebo použít na výrobu lahodného džemu. Co nás od vaření džemu odrazuje, je pouze nutnost odpeckovat malé plody. Jenže v tomto případě se práce vyplatí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sklízet třešně
Sklizeň třešní může být příjemnou zábavou, kterou spojíme s jejich ochutnáváním.
- Třešně dozrávají postupně, proto je sklízíme probírkou, a každou třešeň musíme utrhnout zvlášť.
- Na sběr jsou nejvhodnější košíky, ale v nouzi se dají použít i kyblíky. Při sklizni ze žebříku bude potřeba háček k zavěšení.
- Třešně trháme se stopkami, aby si plody zachovaly co nejvyšší kvalitu a neodtékala z nich zbytečně šťáva. Výjimkou může být sklizeň pro okamžitou spotřebu do bublaniny, v tom případě stopky nejsou nutné.
- Třešně sice sklízíme během pěkných dnů, ale polednímu slunci se vyhýbáme. Při horku sklizené třešně se v košíku rychle zahřívají a brzy kazí. Vhodnější je sklizeň brzy po ránu, jakmile třešně oschnou od ranní rosy, nebo naopak až pozdě odpoledne.
- Při deštivém a teplém počasí je riziko, že dozrávající třešně velmi rychle popraskají a naprasklé plody začnou plesnivět. Pokud to vypadá na déletrvající deště, tak alespoň část úrody sklidíme co nejdříve.
- Třešně po sklizni brzy spotřebujeme. Co nesníme, můžeme zmrazit, zavařit jako výborný kompot, usušit (po odpeckování) nebo použít na výborný džem. Ani pecky nemusíme vyhazovat - po důkladném promytí a vysušení jsou skvělou náplní do zahřívacích polštářků.
- Tip: Sklizeň je příležitostí omladit a snížit příliš vysoké stromy. Opatrně horní větve uřízneme a spustíme na trávník pod stromem. Řeznou plochu ošetříme nátěrem. Plody pak snadno a pohodlně otrháme ze země.
Následující videorecept vám předvede, jak zavařit třešňový kompot.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit třešňový džem? Zužitkujte úrodu třešní na tuto báječnou pochoutku
Třešňová bublanina bude nadýchaná a šťavnatá, pokud použijeme nepřezrálé třešně i s peckou, těsto zvláční tvaroh
Jak snadno odpeckovat třešně. Jednoduchá metoda nám ušetří čas. Názorné video poradí, jak na to
Komentáře