Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třešně jsou oblíbeným druhem ovoce, dozrávajícím už začátkem léta. Některé odrůdy můžeme sklízet již na konci května, na jiných si pochutnáváme až v červenci. Pokud máme na zahradě dostatek prostoru, vyplatí se mít více odrůd pro postupnou sklizeň.

Není nad to ochutnávat zralé plody přímo ze stromu - šťavnaté a sladké třešně jsou velkou dobrotou. Výtečně se hodí také do bublanin i k zavařování. Část plodů můžeme zmrazit nebo použít na výrobu lahodného džemu. Co nás od vaření džemu odrazuje, je pouze nutnost odpeckovat malé plody. Jenže v tomto případě se práce vyplatí

Jak sklízet třešně

Sklizeň třešní může být příjemnou zábavou, kterou spojíme s jejich ochutnáváním.

  • Třešně dozrávají postupně, proto je sklízíme probírkou, a každou třešeň musíme utrhnout zvlášť.
  • Na sběr jsou nejvhodnější košíky, ale v nouzi se dají použít i kyblíky. Při sklizni ze žebříku bude potřeba háček k zavěšení.
  • Třešně trháme se stopkami, aby si plody zachovaly co nejvyšší kvalitu a neodtékala z nich zbytečně šťáva. Výjimkou může být sklizeň pro okamžitou spotřebu do bublaniny, v tom případě stopky nejsou nutné.
  • Třešně sice sklízíme během pěkných dnů, ale polednímu slunci se vyhýbáme. Při horku sklizené třešně se v košíku rychle zahřívají a brzy kazí. Vhodnější je sklizeň brzy po ránu, jakmile třešně oschnou od ranní rosy, nebo naopak až pozdě odpoledne.
  • Při deštivém a teplém počasí je riziko, že dozrávající třešně velmi rychle popraskají a naprasklé plody začnou plesnivět. Pokud to vypadá na déletrvající deště, tak alespoň část úrody sklidíme co nejdříve.
  • Třešně po sklizni brzy spotřebujeme. Co nesníme, můžeme zmrazit, zavařit jako výborný kompot, usušit (po odpeckování) nebo použít na výborný džem. Ani pecky nemusíme vyhazovat - po důkladném promytí a vysušení jsou skvělou náplní do zahřívacích polštářků.
  • Tip: Sklizeň je příležitostí omladit a snížit příliš vysoké stromy. Opatrně horní větve uřízneme a spustíme na trávník pod stromem. Řeznou plochu ošetříme nátěrem. Plody pak snadno a pohodlně otrháme ze země.

Následující videorecept vám předvede, jak zavařit třešňový kompot.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky