Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vlašské ořechy začínáme sklízet na konci září a sklízíme je během října. Jakmile se na konci října ochladí, ořechy již musí být sklizené. Sběr ořechů je snadný, ale pokud s ním nemáte zkušenosti, můžete udělat nějaké chyby. Poradíme, jak ořechy sbírat, aby si zachovaly dobrou kvalitu.

Vlašské ořechy jsou velmi ceněná a výživná semena z plodů ořešáku, mohutného stromu našich zahrad. Pokud takový poklad máte, můžete za něj vděčit svým předkům. Stromy rostou velmi dlouho a sklizeň je rok od roku vyšší. Nevýhodou je, že velké stromy kolem sebe vrhají velký stín, proto se hodí jen na větší zahrady.

Jak sklízet vlašské ořechy

Vlašské ořechy dozrávají v pevných zelených slupkách, které postupně začínají tmavnout a praskat. Slupky se pozvolna otvírají a ořechy se v nich při slunečném a větrném počasí rychle vysouší. Brzy spadnou na zem pod strom a to je ten správný čas začít s jejich sběrem.

  • Popadané ořechy sbírejte co nejdříve poté, co spadnou na zem. Pokud by pod stromem ležely více dnů, nejspíš by začaly plesnivět, a to hlavně při deštivém počasí. Nejlepší je posbírat ořechy každý den nebo alespoň každý druhý den.
  • Ořechy sbírejte do proutěných košíků (nebo vhodných nádob) a na ruce si přitom nasaďte pracovní rukavice, protože čerstvé ořechy výrazně barví.
  • Ořechy někdy padají ještě v zelených slupkách, ty z nich co nejdříve odstraňte. Jde to obvykle rukou, případně si můžete vzít na pomoc malý nožík.
  • Posbírané ořechy je potřeba co nejdříve rozložit a dosušit. Sušte je buď na slunci (v nízkých bednách, rozložené v jedné vrstvě), u kamen nebo v elektrické sušičce. Po usušení ořechy skladujte na suchém a vzdušném místě.

Podívejte se také, jak vlašské ořechy vylouskat ze skořápek.

Ořechy jsou cennou surovinou do mnoha moučníků. Co takhle vyzkoušet tažený štrúdl z jablek, kterých na podzim také máme dostatek? Ořechy se do náplně budou báječně hodit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky