Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyzkoušeli jste smažené cukety? Tuto lahůdku si připravíte snadno za pár korun a z běžně dostupných surovin. Aby byly cukety křupavé, musíte je nechat "vypotit". Spolu s novými brambory a salátkem vykouzlíte chutný vegetariánský oběd nebo večeři.

Sezóna cuket je v plném proudu. Tuto oblíbenou zeleninu, která se hojně vyskytuje na našich zahrádkách, můžeme chutně připravit na mnoho způsobů. Sladké koláče zůstanou díky nastrouhané cuketě skvěle vláčné, naopak masový pokrm svou jemnou chutí cuketa dokonale podtrhne. Pokud hledáte inspiraci, co ještě z cuket vyzkoušet, máme pro vás osvědčený tip. Smažené cukety si jistě zamilujete. 

Jak smažit cukety

Na zahrádce vybereme ideálně mladé cukety, které není třeba ani zbavovat slupky. Pokud se nám do rukou dostane již starší kousek, oloupeme slupku a pomocí lžíce odstraníme semínka, která jsou tuhá. Cuketa obsahuje spoustu vody, proto je důležité nechat ji před tepelnou úpravou vypotit, aby výsledný pokrm nebyl vodnatý. A jak na to? 

  1. Očištěnou cuketu nakrájíme na plátky o síle asi 1,5 cm
  2. Lehce osolíme z obou stran a necháme 15–30 minut odpočívat, dokud se na povrchu nevytvoří kapičky vody. 
  3. Osušíme papírovou utěrkou a okořeníme podle chuti, nejčastěji solí, pepřem a česnekem. 
  4. Takto připravené plátky obalujeme v tradičním trojobalu z mouky, rozšlehaných vajec a strouhanky. 
  5. Vkládáme ihned do rozehřátého oleje a smažíme z obou stran dozlatova

Celý podrobný postup na smažené cukety můžete zhlédnout také v našem videonávodu. Obalované cukety chutnají stejně dobře i zastudena, třeba na krajíci chleba s hořčicí. 

Chutnají vám smažené cukety? Podělte se s námi o vaše zkušenosti do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky