Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chuť řízků smažených v trojobalu je nepřekonanou klasikou. Zabalit můžeme plátky masa, sýru, hub nebo zeleniny, vše bude chutnat moc dobře. Řízky jsou oblíbeným a žádaným svátečním jídlem, i když se smažená jídla ke konzumaci zrovna nedoporučují.

Obvyklým způsobem smažení řízků je smažení na pánvi a populární variantou poslední doby je příprava řízků v horkovzdušné fritéze. Zkoušeli jste ale už smažit na plechu nebo pekáči v troubě? Této variantě mnozí z nás dávají přednost. Postup je méně pracný a řízky jsou velmi dobře propečené.

Smažení v trojobalu v troubě

Možná jste si přinesli několik cuket ze zahrady nebo koupili dva pořádné květáky a chcete usmažit zeleninové, houbové nebo jiné řízky pro více strávníků. Smažení na pánvi by bylo poměrně zdlouhavé a od sporáku byste nemohli odcházet. V takové situaci je příjemnější smažení na plechu v troubě. 

  • Do hlubšího plechu nalijte olej (asi do 0,5 cm výšky) a nechte ho v troubě dobře rozehřát při teplotě 200 °C (teplotu zvolte podle toho, jak peče vaše trouba). Pokud máte řízků méně, stačí menší pekáč nebo jiná nádoba vhodná do trouby.
  • Zda je olej dostatečně horký, snadno poznáte, když do něj vhodíte trošku strouhanky. Olej by měl hned začít probublávat.
  • Řízky v trojobalu na plech rozložte do horkého oleje, aby hned začalo probíhat smažení. Pokud byste je dali do málo zahřátého oleje, trojobal by se začal přichytávat ke dnu a odpadávat. 
  • Buďte opatrní při manipulaci s plechem a horkým olejem, abyste se nespálili.
  • Smažení v troubě je sice pomalejší než na pánvi, ale smažit můžete více kousků naráz bez většího hlídání. 
  • Řízky v troubě bude potřeba otočit, ale nespěchejte na to. Občas je během smažení zkontrolujte a jakmile budou z jedné strany hotové, otočte je už jen na kratší dobu. Řízky se tímto způsobem velmi dobře propečou.
  • Při smažení se zmenšuje objem řízků, proto je pravděpodobné, že vznikne prostor na přidání několika menších kousků při otáčení první dávky. Dávejte je z jedné strany, aby se nesmíchaly s těmi skoro hotovými. Když smažení probíhá příliš rychle, teplotu v troubě snižte.
  • Pokud už jsou řízky dobře usmažené, čeká vás jejich přemístění z plechu do mísy. Postup vyžaduje opatrnost, zvlášť když máte na plechu více rozpáleného oleje. Buď si zavolejte pomocníka, který vám mísu podrží hned u plechu a řízky do ní opatrně přemístěte, nebo raději plech při vytahování řízků položte na sporák. Je-li třeba, usmažte ještě další dávku řízků.
  • Plech po zchladnutí dobře umyjte a očistěte i vnitřní část sporáku

Jak smažit květák v troubě

Následující video vám ukáže, jak smažit květákové řízky v troubě. Postup je snadný a pohodlný, dá se použít i u jiných řízků. Podívejte se také, jak květák do trojobalu obalit snadno a rychle. Využijte jednoduché postupy, které vám ulehčí práci a ušetří čas, vyplatí se to.

V troubě můžete smažit pouze s minimálním množstvím tuku. Vyzkoušejte třeba karbanátky. Jak na to, poradí náš další článek. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky