Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak rychle prolisovat česnek? Prozradíme vám zajímavost, kterou jste možná netušili
Zdroj: Pixabay, Ulrike Mai

Česnek patří mezi základní potraviny v kuchyni, dokáže skvěle dochutit všechny pokrmy a při vaření provoní celý dům. Stroužky česneku především přidáváme do polévek či omáček nebo do marinády na maso pro silné aroma.

Lis na česnek je skvělá pomůcka v kuchyni, která rozdrtí stroužky česneku přes síť malých otvorů, nemusíme pak pracně stroužky třít za pomoci nože. Navíc se díky jemnému prolisování uvolní více chuťových složek a česnek bude výraznější.

Jak prolisovat snadno česnek

Bez česneku si mnohé pokrmy nedokážeme představit, v receptech se proto můžeme setkat s přidáním utřeného česneku. Abychom ušetřili čas, je skvělou pomůckou lis na česnek, avšak vyzkoušejte lisovat česnek včetně slupky. Nemusíte se bát, slupka lisování nezamezí, ani se neprotlačí ven. Vybírejte vždy zdravé a čerstvé stroužky.

  1. Stroužek česneku očistěte tak, aby na něm zůstala pouze poslední pevná slupka, odřízněte také špičku s kořínky.
  2. Česnek vložte do lisu včetně slupky a pomocí pístu klasicky protlačte. 
  3. Po prolisování zůstane v lisu pouze čistá slupka, díky tomuto postupu navíc pomůcku nemusíte již zdlouhavě čistit, česnek bude zcela prolisovaný.

Nejproslulejší česnekový pokrm v české kuchyni je rozhodně česneková polévka. Podle videoreceptu ji dokáže připravit i naprostý začátečník a chutná báječně vylepšená uzeninou či sýrem.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky