Jak nastrouhat čokoládu na hoblinky? Můžete použít struhadlo, nůž, škrabku i špachtli
Čokoláda se řadí mezi nejoblíbenější cukrovinky. Nyní na pultech obchodů nalezneme nepřeberné množství různých značek, příchutí a barev čokolád. Tato kakaová pochoutka se krásně vyjímá ve formě malých hoblinek na sladkých moučnících.
Máte upečený lahodný dort, piškotovou roládu nebo jiný moučník, ale něco tomu prostě chybí? Nebo připravujete pro své děti jejich oblíbený pudink, a chtěli byste jim ho tentokrát nějak ozvláštnit? Tak sáhněte do spíže pro čokoládu, vytvořte z ní krásné hoblinky a hned bude váš moučník vypadat slavnostněji.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nastrouhat čokoládu na hoblinky?
Na strouhání čokolády můžete využít buď struhadlo nebo škrabku na brambory, případně můžete čokoládu rozpustit ve vodní lázni, a pak hoblinky vytvarovat kuchyňskou špachtlí. Záleží na tom, jak moc si s tvořením této ozdoby chcete dát práci, a jaké velikosti hoblinek si přejete docílit.
- Pokud nemáte na zdobení příliš času a postačí vám drobné hoblinky, jednoduše čokoládu nastrouhejte na struhadle. Tabulku čokolády je dobré mít před strouháním vychlazenou z lednice. Čokoládu držte za alobal, aby se vám nerozpouštěla v rukou a nezamazali jste se.
- Jestliže si přejete svůj moučník ozdobit trochu většími hoblinkami, sáhněte po škrabce na brambory. Tabulku opět držte přes alobal, avšak v tomto případě je vhodnější mít čokoládu pokojové teploty. Škrabkou pak přejíždějte po hraně čokolády a tvořte své hoblinky.
- Pokud škrabku na brambory doma nemáte, můžete stejně postupovat s malým kuchyňským nožem. Chce to však více trpělivosti, a také při tvoření hoblinek budete muset táhnout nožem směrem k sobě - opatrně, ať si neublížíte.
- Ať už si vyberete jakýkoliv způsob, čokoládu strouhejte buď rovnou na moučník, nebo na pečicí papír. Z papíru pak jednoduše čokoládu na moučník vysypete. Čokoláda bude mít tendenci se rychle rozpouštět, a kdybyste na ni měli sahat rukama, proces tání by se urychlil. Po ozdobení ihned servírujte nebo dejte vychladit do lednice.
- Pokud vám však nevadí tvořením čokoládové ozdoby strávit v kuchyni delší čas, a chcete dosáhnout opravdu velkých hoblin, máme pro vás další způsob. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, nalijte na pečicí papír a stěrkou rovnoměrně rozetřete na tenkou vrstvu. Nechte ztuhnout při pokojové teplotě. Pomocí špachtle čokoládu opatrně rolujte, než vzniknou hobliny vámi požadované velikosti. Hotové hobliny na moučník přemisťujte pinzetou, aby se vám v rukou nerozpouštěly.
Udělejte si doma lahodný smetanový dort podle našeho videoreceptu a při strouhání čokolády využijte naše rady a tipy.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
10 tipů, jak neobvykle využít v domácnosti alobal: Nabrousí nože, zažene škůdce a pomůže vyčistit plech
Víte, kdy a proč používat pečicí papír? Hodí se i do mrazničky nebo při vaření v páře!
Jaká má být teplota v lednici? Správné nastavení teploty má velký vliv na potraviny
Komentáře