Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybíz je letní ovoce oblíbené pro svou lehce kyselou chuť a široké spektrum využití. Rybíz se snadno pěstuje v našich zahradách, je nenáročný a ceněný pro vysoký obsah vitaminů a výrazné želírovací schopnosti, které se uplatní při výrobě marmelád.

Plody rybízu mají skvělou chuť a jsou plné látek důležitých pro naše tělo. Ať už máte rybíz červený, bílý nebo černý, je vhodné jej trhat se stopkou, aby déle vydržel a neodtékala z něho předčasně šťáva. Odstranění stopek může být náročné, neboť musíme každou kuličku trhat od stonku zvlášť. Nebo to jde i jinak?

  • 1. způsob: Pomocí vidličky oddělujeme jednotlivé kuličky rybízu tahem dolů od stopky.
  • 2. způsob: Stopku protáhneme otvorem v cedníku a zatáhneme. Kuličky zůstanou v cedníku a můžeme je rovnou opláchnout.

Rybízová sezóna

Rybíz je skvělým ovocem pro různé kulinářské experimenty díky své sladkokyselé chuti. V letních měsících je rybíz výbornou surovinou pro přípravu dezertů, sirupů i skvělých marmelád a dokáže ochutit i ozdobit nápoje, kaše i jogurty. Pokud jej máte nadbytek, nezapomeňte rybíz zamrazit, ať si jej můžete užívat po celý rok. Jestli jste skuteční milovníci rybízu, vyzkoušejte jej dát i pod maso nebo ke svíčkové omáčce tak, že jej zavaříte na způsob brusinek.

Prozradíte nám, jaké jsou vaše oblíbené recepty s rybízem, které vám zpestřují letní dny?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky