Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mandle patří k nejoblíbenějším ořechům pro svou jemnou a nasládlou chuť, kterou využíváme do mnoha moučníků, vánoček, mazanců a vánočního cukroví. Prodávají se mleté, celé i sekané, půlené je však třeba si připravit.

Půlené mandle jsou nepostradatelnou ozdobou nejrůznějšího vánočního cukroví, jako jsou perníčky, išelské dortíčky a košíčky. Půlky mandlí nejenže krásně vypadají, ale také sladké moučníky ochutí. S naší vychytávkou se vám mandle podaří snadno rozpůlit a zabere to jen malou chvilku. 

Jak rozpůlit mandle

Rozpůlit mandle je jednoduché a není potřeba žádné speciální vybavení - stačí malý nožík. Celé kouzlo tkví v tom, že mandle namočíme do studené vody, čímž změknou a půlení tak půjde snadno a lehce. A jak na to? 

  1. Mandle dejte do mísy, zalijte studenou vodou a nechte namáčet přes noc
  2. Sceďte je a zalijte vroucí vodou. Nechte 5 minut odstát a poté opětovně vodu sceďte a mandle oloupejte. Mandle můžete také chvíli povařit a poté zchladit, i tímto způsobem půjde slupka hezky dolů. 
  3. Malým nožem opatrně od špičky rozloupněte každou mandli na dvě poloviny. 
A co z nepodařených půlek mandlí, které se odštíply? Vyzkoušejte si upéct malé trdelníky z kynutého těsta, které obalíte v sekaných mandlích. S přípravou vám pomůže náš podrobný videonávod:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky