Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

5 tipů, jak správně uvařit suchý hrách: Pochutnáme si na výborné polévce nebo na skvělé přílohové kaši
Zdroj: Top recepty

Hrách je plodina, která si zaslouží v naší kuchyni větší pozornost. Ceníme si ji kvůli obsahu důležitých látek - nejen minerálů a dalších živin, ale i bílkovin. Pokud hledáme levný zdroj bílkovin, vyplatí se zaměřit na luštěniny, a jednou z nejoblíbenějších je právě hrách.

Koupit si můžeme hrách celý nebo půlený. Samozřejmě ten půlený uvaříme výrazně rychleji. Velmi dobrým pomocníkem při vaření hrachu (a luštěnin celkově) je pomalý hrnec. S jeho pomocí nám odpadne hlídání varu a sledování, zda náhodou voda neutíká z hrnce. Navíc nemáme kuchyň plnou páry. Pokud vaříme luštěniny často, pomalý hrnec se nám vyplatí. Jinou variantou je využít tlakový hrnec, který zkrátí potřebný čas k vaření hrachu.

Jak snadno uvařit hrách

Ať už hrách vaříme na polévku nebo jako přílohu, vyplatí se dodržet několik jednoduchých pravidel:

  1. Hrách dopředu namočíme, vaření pak půjde mnohem rychleji. Ideální je luštěninu namočit už den předem, ale nejméně 1,5 hodiny před vařením. Jako prevence nadýmání je vhodné vodu, ve které jsme hrách namáčeli, slít a vyměnit za novou.
  2. Během vaření musí být luštěnina zalitá dostatečně vodou, abychom již vodu nemuseli během varu dolévat.
  3. Důležité je hrách při vaření nemíchat, aby se uvařil rovnoměrně.
  4. Ze stejného důvodu je vhodné mít hrnec přikrytý pokličkou - var ale nesmí být příliš prudký, ideální je mírný var.
  5. A poslední důležitá rada - hrách solíme až po změknutí. V opačném případě by se vařil těžko.

Jak uvařit hrachovou polévku

Na hrachovou polévku je mnoho receptů, můžeme ji tentokrát vyzkoušet připravit netradičně

  • Potřebujeme 300 g hrachu (žlutého, předvařeného), 1 mrkev, 1 plechovku sterilovaného hrášku (210 g), 1 lahůdkovu cibulku i s natí, 4 stroužky česneku, 1 lžičku soli (himalájské), hrst naklíčené fazole mungo
  • Hrách opláchneme a zalijeme asi litrem vody, přivademe k varu a při střední teplotě vaříme za občasného promíchání až do změknutí, cca 45 minut. Těsně před dovařením osolíme.
  • Hrách najemno rozmixujeme tyčovým mixérem, podle potřeby přidáme vodu - tak, aby polévky bylo požadované množství podle počtu strávníků.
  • Přisypeme na kolečka pěkně nakrájenou mrkev (můžeme použít vroubkovaný nůž) a společně ještě povaříme. 
  • Na závěr polévku doplníme prolisovaným česnekem, sterilovaným hráškem (bez nálevu), naklíčenými fazolemi mungo a nakrájenou cibulkou. Již nevaříme, jen krátce necháme propojit chutě a spojit suroviny.

Jak uvařit hrachovou polévku podle uvedeného receptu nám názorně předvede následující video:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky