Špikování králíka před pečením zajistí, aby měl šťavnaté a chutné maso. Poradíme, jak na to
Králík má jemné dietní maso, i když poněkud sušší. Z toho důvodu ho pečeme s tučnějším vepřovým nebo maso špikujeme.
Ke špikování potřebujeme slaninu vcelku (asi 100 g) a nůž s delším úzkým ostřím. Maso otřeme vlhkým ubrouskem. Dále postupujeme podle našich rad a tipů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak postupujeme při špikování
- Špikujeme maso z hřbetu a stehen.
- Slaninu na špikování necháme v lednici dobře ztuhnout, aby se s ní lépe pracovalo.
- Nakrájíme ji na úzké klínky: nakrájíme plátky necelý cm silné a pak každý plátek příčně rozdělíme na trojúhelníčky střídavě šikmým a rovným řezem. Jednotlivé klínky můžeme ještě obalit v koření, tím se maso lépe ochutí.
- Do hřbetu stačí vložit po 2 klínkách na každé straně a do každého stehna 2-3 klínky.
- Špikovacím (úzkým a dlouhým) nožem prořízneme šikmo dolů do masa tunýlek, trošku rozšíříme a do otvoru vtlačíme klínek slaniny špičkou vpřed. Větší část slaniny musí zůstat v mase.
Špikovaného králíka pak můžeme péct např. na zelenině, na houbách nebo na hořčici. Receptů v našem receptáři najdeme dostatek.
Komentáře