Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Možná vám do dnešního dne připadalo špikování masa náročné nebo snad nepotřebné. Rychle vás vyvedeme z omylu. Na začátku stojí proužek slaniny a na konci šťavnaté a lahodné maso, které potěší rodinu i blízké u společného oběda.

Špikování je technika, při které v mase vytvoříme nožem otvor, který zaplníme slaninou nebo zeleninou. Tato metoda zvyšuje šťavnatost, chuť i jemnost masa. Špikuje se maso, které se déle peče nebo dusí, často se jedná o maso králičí nebo  hovězí, ale špikujeme i suché vepřové a kuřecí:

  1. Slaninu nakrájíme na cca 1 cm silné plátky.
  2. Přepůlíme je diagonálně tak, aby z vznikly trojúhelníkové plátky.
  3. Plátky slaniny vložíme do mrazničky na několik minut, tuk během té doby ztuhne a bude se s ním snadno pracovat.
  4. Úzký a dlouhý nůž poslouží k vytvoření prostoru v králičím nebo jiném mase.
  5. Prostory plníme slaninou tak, aby větší část tuku zůstala v mase.

Špikování v naší kuchyni

Proplétání masa špekem, anglickou slaninou, klobáskou nebo kořenovou zeleninou, česnekem i kyselými okurkami do naší tradiční kuchyně patří. Tuk i voňavá zelenina masu během pečení či dušení svědčí a dodávají mu skvělou chuť, křehkost i šťavnatost. S námi špikování zvládnete.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky