5 tipů pro správné mrazení masa: Při dobré péči si zachová kvalitu
Chyb, kterých se můžeme dopustit při mražení masa, je dost na to, aby nám konzumace takového jídla přivodila závažný zdravotní problém. Koupené maso musíme ihned připravit pro zamrazení a dodržet přitom všechna důležitá pravidla.
Abychom zabránili rozkladu masa, musíme ho rychle zpracovat. Pokud jsme koupili masa více, než brzy spotřebujeme, můžeme ho rychle zamrazit a použít později. Jak správně zmrazit maso, aby bylo po rozmrazení jako čerstvé?
Mohlo by vás zajímat
Jak správně připravit maso do mrazáku
Maso můžeme koupit nebo ho dostat darem. Vždy se zajímejte o to, jestli je čerstvé:
- Maso převážíme z obchodu v termo tašce a doma ho hned zpracujeme.
- Nikdy nemrazíme chlazené maso - je baleno v ochranné atmosféře, která brání množení bakterií a takové maso musíme okamžitě spotřebovat.
- Nenecháváme maso v lednici ležet několik dní - při delší tepelné úpravě je možné ho konzumovat (naložené na grilování), ale mrazit bychom ho už neměli.
- Očištěné, odblaněné a tuku zbavené maso naporcujeme a zabalíme do sáčku, z kterého vytlačíme vzduch. Ideální je vakuování.
- Každé balení masa opatřete etiketou s údaji o jaké maso se jedná, kdy bylo zmrazeno a do kdy ho musíte spotřebovat.
Rozmrazené maso nikdy znovu nezmrazujte. Po vyndání z mrazničky se v mase rozběhne hnilobný proces, který opětovným zmrazením masa jen pozastavíme. Maso je lépe před mrazením naporcovat - plátky nebo kousky zmrznou rychleji než dvoukilový kus masa.
Komentáře