Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Příprava a hnětení těsta se pomalu přesunuly od babiččina válu k šikovným pomocníkům jako jsou roboty, hnětače a mixéry. Práce s těstem se tak velmi zjednodušila, ale také uspíšila a ovlivnila radost kuchařek z pečení.

Většina těst se musí zpracovávat a hnětat - některá z nich však přímo vyžadují ruční práci. Například chléb po vykynutí potřebuje láskyplnou péči kuchařky a teplo jejích rukou. Dobře zpracované těsto je základem pro sladkou i slanou kuchyni.

Jak správně hníst těsto

Vybereme si jednu ze dvou možností nebo obě možnosti střídáme:

  1. Uchopíme střídavě obě strany těsta a překládáme je do středu bochánku - přitom je vždy hranou ruky uprostřed zmáčkneme.
  2. Těsto propracujeme i tím způsobem, že hranami zápěstí střídavě nebo najednou stlačujeme těsto zepředu směrem dozadu

Tento způsob hnětení využijeme při přípravě sladkých těst na cukroví a koláče, tužších těst na chleba a jiné pečivo nebo na slané a sladké knedlíky, jejichž přípravu vám ukážeme v našem videu:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky