Jak správně hníst těsto? Pečlivé zpracování těsta je pro pečení a vaření důležité
Příprava a hnětení těsta se pomalu přesunuly od babiččina válu k šikovným pomocníkům jako jsou roboty, hnětače a mixéry. Práce s těstem se tak velmi zjednodušila, ale také uspíšila a ovlivnila radost kuchařek z pečení.
Většina těst se musí zpracovávat a hnětat - některá z nich však přímo vyžadují ruční práci. Například chléb po vykynutí potřebuje láskyplnou péči kuchařky a teplo jejích rukou. Dobře zpracované těsto je základem pro sladkou i slanou kuchyni.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně hníst těsto
Vybereme si jednu ze dvou možností nebo obě možnosti střídáme:
- Uchopíme střídavě obě strany těsta a překládáme je do středu bochánku - přitom je vždy hranou ruky uprostřed zmáčkneme.
- Těsto propracujeme i tím způsobem, že hranami zápěstí střídavě nebo najednou stlačujeme těsto zepředu směrem dozadu.
Tento způsob hnětení využijeme při přípravě sladkých těst na cukroví a koláče, tužších těst na chleba a jiné pečivo nebo na slané a sladké knedlíky, jejichž přípravu vám ukážeme v našem videu:
Komentáře