Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak jíst fíky? Příprava sladkého ovoce k jídlu je velmi snadná
Zdroj: Pixabay, Steve Buissinne

Správně zralé fíky působí exoticky, krásně voní a mají lahodně sladkou chuť. Na omak jsou měkké. Nejchutnější jsou fíky, které dozrály ještě na stromech. Když máte možnost toto ovoce ochutnat, využijte ji.

Fíky jsou plody fíkovníků, listnatých stromů, kterým se výborně daří ve středomořských oblastech. I v teplejších krajích u nás mají příznivé podmínky k růstu, proto se pěstují stále častěji. Plody různých odrůd se liší vzhledem a chutí.

Jak správně jíst čerstvé fíky?

Příprava fíků k jídlu je velmi jednoduchá a rychlá.

  1. Fíky stačí umýt, odstranit tuhou stopku a plody nakrájet.  
  2. Koupené fíky před konzumací umyjte pečlivě, možná byly stříkané. Při nákupu si všímejte jejich kvality. Povrch by měl být zdravý, na omak měkký, fíky musí příjemně vonět.
  3. Připadá vám slupka fíků tuhá? V tom případě jezte jen vnitřek, buď slupku oloupejte nebo obsah fíků vyberte pomocí lžičky (vydlabejte), podobně jako když jíte kiwi. 
  4. Fíky jezte "jen tak", nebo jimi doplňujte a zdobte sladká jídla (např. kaše, poháry, nákypy, ovocné saláty, moučníky, řezy), stejně tak slaná (zeleninové saláty, zdobení jídel studené i teplé kuchyně). Výborně chutnají v kombinaci se sýrem.
  5. Přebytek fíků usušte nebo zpracujte na džem.
  6. Jsou vaše fíky málo zralé? Rozložte je na tác nebo na bedničku a nechte pozvolna na teplém místě dojít. Postupně získají správnou sladkost.
Víte, že fíky můžete přidat i do pomazánky? Vyzkoušejte ji podle oblíbeného receptu.
 
 

 

Další tipy a triky