Jak jíst maracuju? Dužina tohoto ovoce má sladko-kyselou chuť podobnou broskvím
Maracuja nebo také její příbuzná mučenka jsou druhy exotického ovoce s typicky tmavě fialovou slupkou. Uvnitř se skrývá nažloutlá rosolovitá dužina plná vitamínů, železa i vápníku. Poradíme, jak tyto plody konzumovat.
Maracuju i mučenku snadno můžete zaměnit, protože si jsou velmi podobné, avšak mučenka je velikostí menší a více sladší než je maracuja. Zralé plody tohoto ovoce poznáme tak, že je jejich slupka více vrásčitá a uvnitř příjemně nasládlá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Výběr a konzumace maracuji
Zásadní je výběr zralého plodu, který může být vrásčitý, což ale není vůbec na škodu. Je důležité, aby slupka nebyla nahnilá nebo prasklá. Pokud vybereme plod s hladkou slupkou, bude dužina uvnitř kyselejší. Slupka není vhodná ke konzumaci.
Konzumace maracuji je velmi jednoduchá:
- Plod jednoduše ostrým nožem rozřízneme na polovinu.
- Vezmeme si kávovou lžičku a dužinu z vnitřku plodu vydlabeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Využití maracuji
Dužina tohoto ovoce chutná báječně především čerstvě vydlabaná, ale možností využití je hned několik:
- do ovocných salátů,
- jako přeliv nebo omáčka k dezertům,
- do mraženého sorbetu,
- do marmelády společně s jiným druhem ovoce,
- do ovocného smoothie či šťávy.
Maracuju můžete využít také na přípravu nepečeného cheessecake dortu - do omáčky na přelití dezertu. Maracuja chutná báječně i smíchaná s jiným exotickým ovocem. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře