Jak správně nasušit křížaly? Připravte si zdravé mlsání pro celou rodinu
Jablko považujeme za obyčejné ovoce, ale pravdou je, že v něm najdeme neskutečné množství vitamínů především skupiny B, antioxidanty, kyselinu listovou a také minerální látky. Toto ovoce je bohaté i na vlákninu, která je prospěšná pro naše zažívání. Z úrody vyrábíme nejen mošty a marmelády, ale také křížaly.
Sklidili jste větší množství jablek a některé mají vady na kráse? Zpracujte je sušením na "křížaly". Podstatou je snížit v plodech obsah vody z původních osmdesáti na zhruba pět až osm procent. Velkou výhodou je, že k uchování plodů není třeba používat žádné konzervační prostředky. Nedostatek vody v plodech zároveň spolehlivě znemožní rozmnožování nežádoucích mikroorganismů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké jablka vybrat na sušení
Měli bychom vybírat zralé plody, nikoli přezrálé, ideálně s vyšším množstvím cukru a bez zjevných vad jako je hniloba nebo červivost. Na sušení se příliš nehodí moučná jablka, křížaly poté snadno praskají a lámou se. Vybírejte spíše letní a podzimní odrůdy.
Příprava ovoce na sušení
Jablka nejprve pečlivě omyjeme vodou. V případě, že nemáte rádi slupku, můžete jablka oloupat. Plody poté rozpůlíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky maximálně do 5 mm. Čím tenčí plátky, tím křupavější křížaly budou. Aby vám jablka ihned na vzduchu nezhnědla, namočte je do misky s vodou a kyselinou citronovou. Po vytažení z vody pečlivě plátky vysušte.
Jak sušit jablka
Možností sušení máme hned několik:
- Sušička ovoce: Tento moderní přístroj zajistí perfektní vysušení ovoce a to během několika hodin. Výhodou je, že nemusíme jablka hlídat a obracet.
- Elektrická trouba: Plátky jednoduše vyskládáme na plech s pečicím papírem a sušíme je při teplotě 50–60 ºC s pootevřenou troubou, aby unikala pára. Teplotu zvýšíme na 70 ºC až jablka mírně seschnou a zároveň je otočíme na druhou stranu.
- Radiátor: Jablka můžete také sušit doma na radiátoru, ale tento způsob vám nedoporučujeme, sušení je zdlouhavé, na jablka se může přichytit prach a je také lákadlem pro hmyz.
Skladování křížal
Sušená jablka skladujeme v čistých a vyvařených skleněných nádobách na suchém, tmavém a nejlépe také na chladném místě. Takto uskladněné jablka nám mohou vydržet bez problémů rok. Objeví-li se na kouscích křížal plíseň, je nutné vyhodit celou dávku.
Kalendář Celý kalendář
Den "Sněz jablko"
Na starém přísloví, které praví, že když si dáte jedno jablko denně, vyhnete se lékaři, bude něco pravdy. Jablka jsou totiž bohatým zdrojem… Více o významném dni
Jablka mají v kuchyni všestranné využití, dnes bychom vám rádi připomenuli jeden lahodný tradiční recept, a to žemlovku s jablky - podle našich babiček. Pojďte si ji upéct podle následujícího video-receptu. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře
21. 9. 2023 20:46