Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně nasušit křížaly? Připravte si zdravé mlsání pro celou rodinu
Zdroj: Ulleo "Pixabay"

Jablko považujeme za obyčejné ovoce, ale pravdou je, že v něm najdeme neskutečné množství vitamínů především skupiny B, antioxidanty, kyselinu listovou a také minerální látky. Toto ovoce je bohaté i na vlákninu, která je prospěšná pro naše zažívání. Z úrody vyrábíme nejen mošty a marmelády, ale také křížaly.

Sklidili jste větší množství jablek a některé mají vady na kráse? Zpracujte je sušením na "křížaly". Podstatou je snížit v plodech obsah vody z původních osmdesáti na zhruba pět až osm procent. Velkou výhodou je, že k uchování plodů není třeba používat žádné konzervační prostředky. Nedostatek vody v plodech zároveň spolehlivě znemožní rozmnožování nežádoucích mikroorganismů. 

Jaké jablka vybrat na sušení

Měli bychom vybírat zralé plody, nikoli přezrálé, ideálně s vyšším množstvím cukru a bez zjevných vad jako je hniloba nebo červivost. Na sušení se příliš nehodí moučná jablka, křížaly poté snadno praskají a lámou se. Vybírejte spíše letní a podzimní odrůdy.

Příprava ovoce na sušení

Jablka nejprve pečlivě omyjeme vodou. V případě, že nemáte rádi slupku, můžete jablka oloupat. Plody poté rozpůlíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky maximálně do 5 mm. Čím tenčí plátky, tím křupavější křížaly budou.  Aby vám jablka ihned na vzduchu nezhnědla, namočte je do misky s vodou a kyselinou citronovou. Po vytažení z vody pečlivě plátky vysušte.

Jak sušit jablka

Možností sušení máme hned několik:

  1. Sušička ovoce: Tento moderní přístroj zajistí perfektní vysušení ovoce a to během několika hodin. Výhodou je, že nemusíme jablka hlídat a obracet.
  2. Elektrická trouba: Plátky jednoduše vyskládáme na plech s pečicím papírem a sušíme je při teplotě 50–60 ºC s pootevřenou troubou, aby unikala pára. Teplotu zvýšíme na 70 ºC až jablka mírně seschnou a zároveň je otočíme na druhou stranu.
  3. Radiátor: Jablka můžete také sušit doma na radiátoru, ale tento způsob vám nedoporučujeme, sušení je zdlouhavé, na jablka se může přichytit prach a je také lákadlem pro hmyz.

Skladování křížal

Sušená jablka skladujeme v čistých a vyvařených skleněných nádobách na suchém, tmavém a nejlépe také na chladném místě. Takto uskladněné jablka nám mohou vydržet bez problémů rok. Objeví-li se na kouscích křížal plíseň, je nutné vyhodit celou dávku.

Kalendář Celý kalendář

Jablka mají v kuchyni všestranné využití, dnes bychom vám rádi připomenuli jeden lahodný tradiční recept, a to žemlovku s jablky - podle našich babiček. Pojďte si ji upéct podle následujícího video-receptu. Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Když jsou křížaly z chutných jablek, tak chutnají moc dobře .... Většinou je pro jistotu usuším až moc, ale když je pak nechám před jedením alespoň den v odkryté misce, tak zase získají vláčnost.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky