Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně opékat špekáčky na ohni? Poradíme, jak špekáčky nařezat, propéct a nespálit
Zdroj: Pixabay-Martin Tajmr

S teplejšími dny začínají výlety, které mnohdy vyústí v idylickou večeři u ohně v přírodě. Špekáčky jsou k tomu jako stvořené. Říkáte si, že se na opékání buřtů nedá nic zkazit? Vyvedeme vás z omylu. Správné nakrájení a propečení je totiž základ.

Už to syčí, už to voní, ještě nakrájet čerstvý chléb a báječná večeře je hotová. Všem se jistě sbíhají sliny, aby ne, špekáčky patří k velmi oblíbené uzenině, bez které se neobejde žádný táborák. Dobře propečený špekáček rozhodně není na povrchu černý a spálený, takovým se vyhněte obloukem, protože jsou zdraví škodlivé. Zároveň bychom neměli konzumovat syrový špekáček. Jak je správně opéct a připravit poradíme v našem článku. 

Jak špekáčky nařezat

Abychom si opravdu pochutnali, bez bolesti žaludku, vybíráme kvalitní špekáčky, které jsou českým uzenářským výrobkem zaručujícím minimální obsah masa 40 %. Kvalitní špekáček zůstane po upečení šťavnatý a nespálí se. A jak jej nařezat, aby nám nespadl během opékání do ohně? Existuje hned několik tipů

  1. Nejčastěji nařezáváme špekáčky do kříže na každé straně, a to hlubším řezem přibližně do třetiny špekáčku. Aby se dobře propekl i střed, můžeme přidat zářezy na povrchu špekáčku, které však nesmějí být příliš hluboké. 
  2. Dalším oblíbeným způsobem je spirálka, kdy jedním tahem nařezáváme nožem špekáček od špičky dokola až na jeho druhý konec. 
  3. U dětí je oblíbené nařezání na hranolky. Špekáček nařízneme čtyřmi řezy ze všech stran po celé délce. Nesmíme však proříznout až úplně do středu. 

Jak špekáčky opéct a nespálit

Opékání špekáčků vyžaduje svůj čas. Ano, jednodušší je ho dát přímo do ohně a během chvíle mít černý špekáček, nicméně na takovém si rozhodně nepochutnáte. Špekáčky totiž nikdy nedáváme do přímého ohně. Opékáme je nad ohněm mimo plameny. Pozvolna otáčíme ze všech stran. Bude z nich vytékat šťáva, která pomůže správnému propečení. Pamatujte, že správně upečený špekáček je dozlatova, ne na uhel. 

Jak využít zbylé špekáčky

Zůstaly vám po opékání syrové špekáčky? Nic nepřijde nazmar. Špekáčky můžeme zamrazit, nebo lépe, připravit si z nich další chutné pokrmy. Výborné jsou zapečené s pivem, zasyrova naložené s cibulí jako utopenci, nebo jako sytý buřtguláš, který si můžete připravit podle našeho video-návodu. Je to poctivý guláš s brambory, do kterého využijeme přebytek špekáčků a s čerstvým chlebem připravíme chutný oběd. 

A jak nařezáváte špekáčky před opékáním vy? Podělte se s námi o své tipy do komentářů pod článkem. 

Další tipy a triky