Pět tipů pro správné pečení moučníků: Co musíme dodržovat, abychom uspěli
Správně připravené a umíchané těsto je základem, jenže nestačí použít vhodné suroviny a správný postup, závěrečným a zrovna tak důležitým bodem postupu je pečení. Nejspíš každý zažil, že už se těšil na skvostný výsledek, ale při pečení něco selhalo, a moučník nedopadl podle našich představ. Poradíme, jak na to, aby se pečení podařilo.
Dobře pečící trouba je nutností
Důležité je mít dobře pečící troubu, to je samozřejmost, ale nyní si připomeneme, jaká pravidla dodržovat, abychom moučník pečením nepokazili, ale naopak správně dokončili. Výsledkem budou určitě pěkné a chutné dobroty. Věříme, že naše rady pomohou začátečníkům a ochrání je před zbytečnými nezdary.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tipy pro úspěšné pečení
Těsto si připravíme na plech, buď vyložený pečicím papírem nebo podložkou k opakovanému použití. Případně vymazaný a vysypaný moukou. Každé těsto vyžaduje trochu jiný postup, na toto téma se zaměřuje náš jiný článek (viz výše).
- Troubu si před pečením vždy dobře předehřejeme, abychom těsto na plechu mohli vložit do již vyhřáté trouby. Dříve hospodyňky, pokud si nebyly jisté správnou teplotou v troubě, dělaly test teploty - vložily do trouby obyčejný bílý papír, a podle toho, jak se zbarvil, odhadly teplotu. Naše dnešní trouby se snadno teplotně regulují, proto tento test obvykle není zapotřebí.
- Během pečení moučník průběžně kontrolujeme, ale zbytečně ji neotvíráme, hlavně ze začátku. Při otevírání se dovnitř dostane chladný vzduch a na některé druhy pečiva to může mít nedobrý vliv - může "poklesnout".
- Pokud si všimneme, že se moučník příliš rychle barví na povrchu, ale přitom víme, že uvnitř ještě není propečený, tak ho přikryjeme např. alobalem, případně druhým pečicím papírem.
- Když potřebujeme zjistit, jestli je moučník dobře propečený, použijeme k tomu osvědčenou pomůcku - špejli. Vsuneme ji doprostřed moučníku (nebo do světlejších míst, o jejichž správné propečenosti máme pochybnosti) a po vytažení se podíváme, jestli na ni ulpělo těsto. Pokud ne, moučník je hotový, v opačném případě ho ještě dopečeme. Ke kontrole můžeme použít také kovovou jehlici.
- Jakmile pečivo vytáhneme z trouby, necháme ho asi půl hodiny odpočinout. Během té doby částečně prochladne, ale hlavně se zpevní a při manipulaci se již nebude trhat a drobit. Toto pravidlo je důležité dodržet při vyklápění z forem.
Na závěr jsme vybrali recept na sváteční koláčky. Aby se nám připravovaly co nejsnadněji, doplňuje je názorné video:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
5 tipů, jak péct listové těsto: Vyzkoušejte jednoduché rady a vaše pečivo bude dokonalé nejen na pohled, ale i svou chutí
Jak vyklopit bábovku z formy? Použijte osvědčené triky našich babiček a určitě se bábovka podaří
Jak připravit plech před pečením? Pečicí podložky k opakovanému použití mají řadu výhod
Komentáře