Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Arašídy neboli buráky patří mezi nejoblíbenější oříšky. Solené nejvíce chutnají večer k dobrému filmu či seriálu, vyrábí se z nich báječné oříškové máslo, skvěle doplní nespočet sladkých moučníků a dezertů, ale ozdobí i slaná jídla.

V mnoha receptech, kde se pracuje s oříšky, často najdete informaci, abyste oříšky před použitím nejprve opražili. Díky pražení je totiž jejich vůně i chuť výraznější. Před pražením je vhodné ořechy také namočit, což ještě více zvýrazní jejich chuť, ale budou i lépe stravitelné.

Jak správně pražit arašídy

Semena podzemnice olejné, tedy arašídy, je samozřejmě nutné před pražením vyloupat z tvrdých skořápek a zbavit hnědé slupky.

  1. Pražení na pánvi: Pánev nejprve nechte pořádně rozehřát. Poté plamen snižte na mírný stupeň a vsypte arašídy. Za stálého míchání se budou arašídy pražit zhruba 10 minut. Nemělo by jich být na pánvi příliš mnoho, aby nebyly navrstvené na sobě. Arašídy určitě nespouštějte z dohledu, snadno by se mohly připálit.
  2. Pražení v troubě: Troubu předehřejte na 160 °C. Do čistého pečicího plechu nasypte arašídy tak, aby byly v jedné vrstvě a nepřekrývaly se. Arašídy budou upražené zhruba za 15 minut. Opět neodcházejte na delší dobu od trouby, a občas arašídy zamíchejte dřevěnou vařečkou, aby se pražily rovnoměrně.

Oblíbená tyčinka snickers plná lahodného karamelu se bez arašídů neobejde. Zkuste si podle následujícího videoreceptu připravit její domácí verzi. Ořechy před použitím nezapomeňte opražit, aby pak více vynikla jejich chuť a aroma.

Přejeme, ať se tyčinky povedou.

Komentáře

Další tipy a triky