Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šopský salát: Připravte si tuto balkánskou pochoutku podle bulharského receptu
Zdroj: Toprecepty

Šopský salát, známý spíše zkráceně jako šopák, je oblíbeným jídlem letních dnů. Doplní potřebné tekutiny do těla a zároveň zasytí. Připravte si s námi pravý bulharský šopský salát, jaký se připravuje v přístavním městě Vidin.

Zeleninový salát hojně posypaný balkánským sýrem nás nejednou přiblížil (alespoň chuťově) k vytoužené letní dovolené. Připravte si společně s námi pravý šopský salát, jaký se připravuje přímo tam, odkud pochází - v Bulharsku.

Jak připravit bulharský šopský salát

K přípravě tohoto salátu potřebujete 1 salátovou okurku, 300 g zelené papriky, 300 g rajčat, 1 menší cibuli, slunečnicový olej, sůl, pepř a balkánský sýr podle chuti.

  1. Všechnu zeleninu řádně omyjte a očistěte, z paprik odstraňte stopky i semínka, okurku můžete oloupat. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké měsíčky.
  2. Okurku, papriky a rajčata krájejte na stejně velké kostičky, aby byl salát lákavý i na pohled. Poté všechnu zeleninu vložte do větší mísy.
  3. Zeleninu osolte, opepřete a zalijte trochou olejeJemně promíchejte, aby se chutě všech použitých ingrediencí propojily.
  4. Hotový salát nechte pořádně vychladit v lednici a před jeho podáváním každou porci posypejte nastrouhaným balkánským sýrem. Sýr sirene, používaný v Bulharsku, totiž seženete v Česku jen v několika bulharských obchodech.

Do pravého bulharského šopského salátu nepatří šťáva z citrónu ani ocet - rajčata jsou dostatečně kyselá. Avšak jeho šířením do cizích zemí se v něm promítly i chutě místních, tudíž se můžete setkat s mnoha obměnami. Připravíte si šopák s námi?

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky