Jak správně připravit vinnou klobásu? Nemusíme ji pouze smažit ve tvaru spirály
Základní vinná klobása se skládá z jemně mletého maso smíchaného s houskou namočenou v mléce, bílým vínem, muškátovým oříškem a citrónovou kůrou. Hmota se naplní do střívek a následně se tepelně upraví.
V některých rodinách nesmí vinná klobása stočená do spirály chybět na štědrovečerním stole místo tradičního kapra, případně smažených řízků. Vinnou klobásu však můžeme připravit různými způsoby, a to během celého roku.
Mohlo by vás zajímat
Jak správně připravit vinnou klobásu
Tato uzenina se nejčastěji připravuje smažením v malé vrstvě oleje na pánvi. Nejprve se však stočí do spirálky a propíchne špejlí, aby se s ní lépe manipulovalo. Vinnou klobásu smažíme z obou stran dozlatova na mírném plamenu, aby střívko nepopraskalo. Ze stejného důvodu by se neměla spirála příliš utahovat.
- Vinnou klobásu lze před smažením obalit pouze v hladké mouce, trojobalu nebo v těstíčku z podmáslí, aby byla křupavější.
- Osmažená klobáska nejlépe chutná s vařenými bramborami a zeleninovou oblohou, můžeme ji však vložit i mezi rozkrojené bulky a pochutnat si na vinných burgerech.
- Dalším častým způsobem zpracování vinné klobásy je její pečení v troubě. Můžeme ji upéct jen tak samotnou nebo například se zeleninou či sýrem.
- Klobásku můžeme podávat zapečenou ve slaném koláči, nádivce, listovém či kynutém těstě. Také ji lze zamotat do masové rolády.
- Zpracovat ji můžete do polévky. Směs ze střívka vinné klobásky se vytlačí rovnou do polévky jako knedlíčky či nočky, případně se nejprve ochutí (například česnekem) a knedlíčky se ze směsi vytvarují až posléze.
- Masovou směs z vinné klobásy můžeme zamotat do bramborového těsta a připravit plněný bramborový knedlík nebo ji zapečeme spolu s osmahnutou cibulí v žampionech.
- Smažit můžeme také vymačkaný vnitřek ze střívka ve tvaru kuliček a podávat ho s bramborovou přílohou. Vytlačené kuličky z vinné klobásy lze použít i na ozdobu jednohubek.
Vinnou klobásu si můžeme podle následujícího videoreceptu připravit i sami doma. Je to sice náročnější proces, ale ta výborná chuť a příjemný pocit z dobře odvedené práce za to stojí.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Klobása na našem štědrovečerním stole? Samozřejmě. Vinná klobása totiž patří na vánoční stůl již celá staletí
Nejlepší štědrovečerní řízek z horkovzdušné fritézy: Viktorie z MasterChefa poradila, jak připravit perfektní slavnostní jídlo
Jak usmažit vinnou klobásu, aby se povedla na jedničku
Komentáře