Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šípky nemusí sloužit pouze k podzimní dekoraci do domu, tyto červené plody jsou nabité vitamíny a navíc lahodně chutnají. Vyrazíte-li na procházku do přírody, můžete je potkat podél polních i lesních cest.

Zralé šípky vás upoutají už na pohled díky sytě červené barvě. Oblíbené jsou především pro svůj vysoký obsah vitamínu C, který je důležitý při podzimních nepříjemných virózách, i proto z šípků tak rádi připravujeme čaj nebo lahodný sirup.

Jak a kdy sbírat šípky

Vhodný čas pro sběr šípků nastává během září a října, ideálně za slunečného dne. Dávejte pozor na první mrazíky, přemrzlé šípky nejsou vhodné ke sběru, protože důležité látky v nich obsažené ztrácí účinnost.

  • Ke sběru šípků si nezapomeňte vzít plátěnou tašku či proutěný košík. Naopak upusťte od igelitových tašek, šípky by se v nich mohly zapařit.
  • Šípkové keře jsou poseté malými trny, proto s sebou vezměte i zahradnické rukavice, abyste se neporanili.
  • Sbírejte pouze zralé plody, které mají sytě červenou barvu a jsou na omak tvrdé, nikoli změklé - takové totiž mají výrazně méně vitamínů.

Jak sušit šípky

Nejprve šípky omyjte vodou a odstraňte zbytky větviček či lístků, poté je důkladně osušte utěrkou. Při sušení si můžete vybrat ze tří možností:

  • První možností je sušení pomocí sušičky ovoce, plody se v ní šetrně a rovnoměrně suší při teplotě maximálně 40 °C po dobu zhruba 6–8 hodin.
  • Druhou variantou je sušení v klasické troubě - šípky rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a sušte při nejnižší teplotě 50–60 °C.
  • Poslední způsob znamená nechat šípky volně uschnout na slunci či radiátoru. Avšak takové sušení trvá několik týdnů a z plodů se vytrácí příliš mnoho vitamínů.

Správně nasušené šípky poznáte tak, že jsou tvrdé a zároveň získaly tmavě červenou barvu. Nesmí být naopak vláčné či vlhké, takové plody by vám zplesnivěly. Skladujte je ideálně v uzavíratelné skleněné nádobě, stejně jako jiné sušené ovoce.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky